31 Ιανουαρίου 2016

«Σφάζονται» οι συνδικαλιστές των δικαστικών ενώσεων για το ασφαλιστικό

Αφορμή η απόρριψη της πρότασης δύο μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για συμβολική διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων της χώρας στις 4 Φεβρουαρίου

Μπάχαλο έχει γίνει στο συνδικαλιστικό χώρο των δικαστικών Ενώσεων για το θέμα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της  Κυβέρνησης.

Μορφή χιονοθύελλας έχουν λάβει οι ανακοινώσεις των Ενώσεων. Η μια μετά την  άλλη ακολουθούν οι ανακοινώσεις μεταξύ  των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (Ε.Δ.Ε.), ενώ στο χορό μπήκε   και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Κατ' αρχάς υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τη συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου απέρριψε δύο προτάσεις των μελών του Δ.Σ., των πρόεδρων πρωτοδικών Χριστόφορου και Χαράλαμπου Σεβαστίδη για συμβολική διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων της χώρας στις 4 Φεβρουαρίου 2016 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλτικό και για δήλωση συμπαράστασης στις αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Αμέσως μετά πέντε δικαστικές Ενώσεις (εκτός της ¨Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων) ανακοίνωσαν τη διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης για το ασφαλιστικό, την  ερχόμενη Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016 στις 2  μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας (Λ. Ριανκούρ 85).

Οι πέντε δικαστικές Ενώσεις που διοργανώνουν την ανοικτή συζήτηση είναι:
1) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας,  2) Ένωση Διοικητικών Δικαστών,
3) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου,
4) Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και
5) Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών  Ελλάδος και Λειτουργών του Νομικού  Συμβουλίου  του Κράτους.

Στη συνέχεια οι Χριστόφορος και Χαράλαμπος Σεβαστίδης ζήτησαν από την ηγεσία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να πληροφορηθούν  ποιος πήρε την ευθύνη να αρνηθεί την συμμετοχή της δικής τους Ένωσης στην εν λόγω ανοικτή συζήτηση.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν:
«Το θέμα ήταν τόσο σοβαρό που όφειλε το προεδρείο να το θέσει υπόψη όλων των μελών. Την απόφαση για την συμμετοχή ή μη της Ε.Δ.Ε. όφειλε να την λάβει το αρμόδιο όργανο που είναι το Δ.Σ. και όχι οι κάθε φορά αυτόκλητοι εκπρόσωποι αυτού. Επίσης πρέπει να δοθούν πειστικές εξηγήσεις σε όλους τους συναδέλφους για το σκεπτικό της μη συμμετοχής μας».

Με τη σειρά του το προεδρείο της Ε.Δ.Ε. σε ανακοίνωσή του διαψεύδει, εν μέρει, τα λεγόμενα  των κ.κ.  Χριστόφορου   και Χαράλαμπου Σεβαστίδη και κάνει λόγο για μη λήψη οριστικής απόφασης και ότι θα έμπαινε και πάλι το  θέμα στην Θεσσαλονίκη, ενώ υπογραμμίζει ότι ουδέποτε έγινε   πρόταση στην Ε.Δ.Ε. για να συμμετέχει στην ανοιχτή    συζήτηση για το ασφαλιστικό που διοργανώνουν οι 5 άλλες δικαστικές Ενώσεις.

Συγκεκριμένα, το προεδρείο της Ε.Δ.Ε. αναφέρει:
«Η πρόταση αυτή (σ.σ.: των κ.κ.  Χριστόφορου   και Χαράλαμπου Σεβαστίδη) απορρίφθηκε από τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. (πλην της κυρίας Βαρβάρας Πάπαρη), με το σκεπτικό ότι επιβάλλεται να ενημερωθούμε, προηγουμένως, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σε ότι αφορά τους δικαστικούς λειτουργούς και κατόπιν να καθορίσουμε τη στάση μας.
Ομοίως για τους ίδιους ακριβώς λόγους απερρίφθη και η πρότασητου άνω μέλους περί έκδοσης ανακοίνωσης σχετικά με τις "διαφαινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό κατά το μέρος, που θίγουν επιστημονικούς κλάδους". Περαιτέρω, αποφασίστηκε να συνεδριάσει το Δ.Σ. ημέρα Σάββατο, 5-2-2016, ώρα 12:00, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με την παρουσία και των μελών της Εφετειακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, προκειμένου να λάβει αποφάσεις, μεταξύ άλλων, και επί των ανωτέρω θεμάτων. Επομένως, η ανακοίνωση των δύο παραπάνω μελών, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ότι δήθεν απερρίφθη δήλωση συμπαράστασης στον αγώνα των δικηγορικών συλλόγων της χώρας είναι απολύτως ανακριβής και εκτός πραγματικότητας. Γίνεται, δε, σε μία χρονική στιγμή, κατά την οποία, όλοι οι λειτουργοί και συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι ενωμένοι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, και να συνεργάζονται για την επίλυση κάθε ζητήματος, που άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Η παραπληροφόρηση, δε, εκ μέρους των δύο συναδέλφων, εξακολούθησε και με νεώτερη ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο, στις 29-1-2016, στην οποία αναφέρουν ψευδώς, ότι το προεδρείο της Ε.Δ.Ε. απέκρυψε από τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου, ότι προτάθηκε δήθεν η συμμετοχή της Ένωσής μας σε ανοιχτή συζήτηση για το ασφαλιστικό, ενώ το αληθές είναι ότι ουδέποτε έγινε παρόμοια πρόταση στην Ένωσή μας».

Η αποκατάσταση της μοναδικής αλήθειας

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης της Ε.Δ.Ε. και έρχεται το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος  και σε μία προσπάθεια -όπως την χαρακτηρίζει- «αποκατάστασης της μοναδικής αλήθειας», σημειώνει:

«Τα μέλη του προεδρείου της Ε.Δ.Ε. κατεψήφισαν τις προτάσεις και δεν υπέβαλαν οποιαδήποτε άλλη πρόταση προς ψήφιση για το θέμα. Δεν τέθηκε ποτέ ειδικά ζήτημα αναβολής της  συζήτησης για το ασφαλιστικό για την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ στη Θεσσαλονίκη. Αν συνέβαινε διαφορετικά αυτό θα ήταν αντικείμενο ψηφοφορίας και μάλιστα στην αρχή της διαδικασίας. Τα μέλη του προεδρείου δεν μας ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία των λοιπών δικαστικών ενώσεων για την οργάνωση ανοικτής συνέλευσης για το ασφαλιστικό».

Και προσθέτει ο κ. Λυμπερόπουλος:
«Η Ε.Δ.Ε. οφείλει να λάβει θέση στη δημόσια συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Αυτό πρέπει να το πράξει όχι υπό τη λογική συνδικαλιστικών συμμαχιών, αλλά με δύο μόνον κριτήρια: την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων στο βαθμό που αυτά βρίσκονται σε διακινδύνευση και την συνδρομή στην σοβαρή ανταλλαγή επιστημονικών επιχειρημάτων σε ένα δημοκρατικό διάλογο. Και τώρα είναι ανάγκη να συμβεί αυτό για τους δικηγόρους και τους επιστημονικούς κλάδους εν γένει. Καλώ τους συναδέλφους μου δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να καλύψουν το έλλειμμα που προκαλείται αυτή τη στιγμή στη δράση της Ενώσεως μας με τη συμμετοχή τους στην ανοικτή συνέλευση της 2ας Φεβρουαρίου στα Διοικητικά Δικαστήρια».

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σε ανακοίνωση τονίζει με τη σειρά της  ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί του προεδρείου της Ε.Δ.Ε. ότι δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην ανοιχτή συζήτηση για το ασφαλιστικό.
Συγκεκριμένα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρει:
«Με  αφορμή  την από 29.1.12015 ανακοίνωση του Δ.Σ.  της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων  στην  οποία  γίνεται λόγος ότι ουδέποτε   τους  προτάθηκε  η συμμετοχή τους στην  ανοικτή  συζήτηση  των δικαστικών Ενώσεων για το Ασφαλιστικό, ενημερώνουμε ότι το θέμα  συζητήθηκε μεταξύ  όλων των προέδρων  των δικαστικών ενώσεων, μεταξύ των οποίων  και  η  κ. Μ. Στενιώτη, η οποία ενημερώθηκε από την Ένωση μας, αφενός μεν με τηλεφωνική επικοινωνία, πριν  από  10 και πλέον  μέρες,  κατά την οποία επιφυλάχθηκε  να  απαντήσει αφού προηγουμένως  το θέσει υπόψη του  Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αφετέρου δε  και σε μεταγένεστερο  χρόνο  με τηλεφωνικό μήνυμα στο οποίο δεν απάντησε».

Να παραιτηθούν

Οι κ.κ.  Χριστόφορος και Χαράλαμπος Σεβαστίδης επανήλθαν με μακροσκελή ανακοίνωσή τους και ζητούν  την παραίτηση του προεδρείου της Ε.Δ.Ε.

Αναλυτικότερα, καταλήγουν:
«Αντί λοιπόν οι συνάδελφοι Μ. Στενιώτη, Χ. Μαυρίδης, Ε. Κασσαλιάς, Κ. Βουλγαρίδης, Χ. Παπαδήμας, Σ. Γκαρά, να κάνουν την απρέπεια να καταγγέλλουν για παραπληροφόρηση, ας ζητήσουν συγγνώμη για την στάση τους από τους συναδέλφους όλων των Δικαστικών Ενώσεων και ας παραιτηθούν από τις θέσεις τους στο ΔΣ. Είναι η καλύτερη απόδειξη του ενδιαφέροντός τους για τα κοινά!».


Εφ όλης της ύλης το προεδρείο της Ε.Δ.Ε. απαντά
Τέλος, το προεδρείο της Ε.Δ.Ε. με ανακοίνωσή του απάντησε εφ  όλης της ύλης. Αναλυτικότερα, απάντησε στην Ένωση Διοικητικών Δικαστών και στις ανακοινώσεις των  κ.κ. Λυμπερόπουλου και Χριστόφορου και Χαράλαμπου  Σεβαστίδη.

Ειδικότερα, αναφέρει:
«Α) Σχετικά με την πρώτη ανακοίνωση (του κ. Π. Λυμπερόπουλου): Ο συνάδελφος αυτός, που μάλιστα εμφανίζεται και ως αυθεντία, που δύναται να εκφράζει τη μοναδική αλήθεια, θυμήθηκε όψιμα, ότι υπάρχει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, της οποίας αποτελεί μέλος του Δ.Σ., όταν κατά τα προηγούμενα χρόνια και ενόσω ήταν αποσπασμένος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως σύμβουλος του τότε Υπουργού, παρίστατο σπάνια στα Συμβούλια της Ένωσής μας και μάλιστα ενώ συζητούνταν ζωτικά θέματα, που αφορούσαν αμιγώς το δικαστικό σώμα. Για τη θέση δε που κατείχε τότε, αποδοκιμάσθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, με την υπερψήφιση κατά την καταστατική γενική συνέλευση της διάταξης του άρθρου του καταστατικού μας περί ασυμβίβαστου των δύο θέσεων (μέλους Δ.Σ. – σύμβουλου υπουργού).
   
Β) Σχετικά με τη δεύτερη ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών:
Είναι πρωτοφανές να ισχυρίζεται κανείς ότι υποβλήθηκε πρόταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τη μεγαλύτερη, πολυπληθέστερη και αρχαιότερη δικαστική ένωση της Ελλάδας, σε ανοιχτή συζήτηση για το ασφαλιστικό, ήτοι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, είτε με τηλεφωνική επικοινωνία!!, είτε με αποστολή μηνύματος (δηλαδή είτε με SMS!!!! είτε με μήνυμα στον τηλεφωνητή!!!!!), χωρίς να έχει προηγηθεί κοινή συνάντηση των Προεδρείων, όπως πάντοτε μέχρι τώρα συνηθιζόταν και δίχως οι υπογράφοντες την ανακοίνωση να επικαλούνται οιοδήποτε σχετικό έγγραφο με αντίστοιχο αίτημα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που να απέστειλαν ποτέ στην Ένωση μας με συγκεκριμένο αριθμό πρωτοκόλλου. Από πότε οι εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων επικοινωνούν μεταξύ τους με SMS;  To οποίο μάλιστα ουδέποτε λάβαμε.
 Ακόμη πιο πρωτοφανές είναι να ισχυρίζονται τα δύο μέλη της Ένωσης μας (Χ. Σεβαστίδης και Χ. Σεβαστίδης) ως αυτόκλητοι τιμητές, πλέον, των πάντων, ότι ουσιαστικά η αποστολή SMS ή μηνύματος στον τηλεφωνητή συνιστά ενημέρωση δικαστικής ενώσεως!!!!!! όταν μάλιστα οι ίδιοι το πρώτο που έσπευσαν να πράξουν κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 26-1-2016 ήταν να λάβουν αριθμό πρωτοκόλλου επί της έγγραφης προτάσεως, που υπέβαλαν στο Δ.Σ., όπως το ίδιο πράττουν και για κάθε πρόταση που υποβάλουν.
Προφανώς για τα δύο αυτά μέλη του Δ.Σ. η αποστολή τηλεφωνικού μηνύματος συνιστά ή δεν συνιστά υποβολή πρότασης ενώπιον δικαστικής ενώσεως ανάλογα με το τι κάθε φορά τους εξυπηρετεί!! Τίποτε περισσότερο δεν έχουμε να προσθέσουμε και αφήνουμε την κρίση του περιεχομένου της ανακοίνωσης αυτής  στους συναδέλφους.

Γ) Ως προς την ανακοίνωση των δύο μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (των Χ. Σεβαστίδη και Χ. Σεβαστίδη):
Συνιστά, αν μη τι άλλο, έλλειψη σεβασμού απέναντι σε πάγιες δημοκρατικές αρχές αλλά και απέναντι στους συναδέλφους το να ζητούν τα δύο αυτά μέλη την παραίτηση!!!!!!!!!!!! των μελών του προεδρείου της Ενώσεως, που κατά τις τελευταίες αρχαιρεσίες της Ένωσης τιμήθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων για την αποτελεσματικότητα του έργου τους, που συνεχίζεται και θα συνεχισθεί, καθώς και για την αδιαμφισβήτητη προσφορά τους. Τα ίδια, μάλιστα, έλεγαν ανερυθρίαστα και κατά το παρελθόν υπό την προεδρία της τέως προέδρου της Ενώσεως κ. Βασιλικής Θάνου – Χριστοφίλου, νυν προέδρου του Αρείου Πάγου και μάλιστα για ασήμαντες αφορμές και σε χρόνο, που δικαιώνονταν όλοι οι αγώνες της Ενώσεως.

Δεν διστάζουν, δε, και στην παρούσα ανακοίνωση τους να ομιλούν για παλινωδίες και αντιφάσεις με τις οποίες «έχουν χορτάσει όλα αυτά τα χρόνια», προσβάλοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδρομή και το έργο της επί τριετία Προέδρου της Ένωσης κ. Βασιλικής Θάνου – Χριστοφίλου (δεδομένου ότι η πρώτη υπογράφουσα ανέλαβε προ τριμήνου την Προεδρία της Ενώσεως), η προσφορά της οποίας στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι αναμφισβήτητη και χαίρει της εκτιμήσεως όχι μόνο όλου του δικαστικού σώματος αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών, προσφορά η οποία συνεχίζετε από το σημερινό Προεδρείο.

Να υπενθυμίσουμε στους δύο αυτούς συναδέλφους – μέλη του Δ.Σ. ότι οι εκλογές της Ένωσης θα διεξαχθούν σε τέσσερις μήνες. Νωρίς, επομένως, ξεκίνησαν τον προεκλογικό αγώνα, δεν θα τους ακολουθήσουμε στον ολισθηρό αυτό δρόμο. Εμείς, θα εξακολουθήσουμε να παράγουμε έργο, όπως πράττουμε συνεχώς μέχρι σήμερα εισπράττοντας την ικανοποίηση όλων των συναδέλφων.

Εκφράζουμε δε, τη θλίψη μας που κάποιοι προσπαθούν αυτές τις δύσκολες στιγμές τόσο για τη Δικαιοσύνη όσο και για τη χώρα μας να δημιουργήσουν ρήγμα τόσο μέσα στην Ένωσή μας όσο και στις αρμονικότατες μέχρι σήμερα σχέσεις μεταξύ όλων των Δικαστικών Ενώσεων.

Στο σημείο αυτό δηλώνουμε, ότι δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε οποιονδήποτε επανέλθει επί των παραπάνω ζητημάτων, διότι η βούλησή μας είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να αγωνιζόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης και των λειτουργών αυτής και όχι να αναλωνόμαστε σε στείρες αντιπαραθέσεις».

Πάντως, ο νομικός κόσμος περιμένει με έντονο ενδιαφέρον την συνέχεια της αντιπαράθεσεις, καθώς πολλά λέγονται και ακούγονται.

Παναγιώτης Τσιμπούκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ