10 Μαρτίου 2016

ΕΓΓΡΑΦΟ! Κουμουτσάκος: Ο Τσίπρας συμφώνησε να έρθουν Τούρκοι αξιωματούχοι στα νησιά για να ελέγχουν την επαναπροώθηση μεταναστών;

Δείτε στο τέλος το έγγραφο που κατέθεσαν οι Τούρκοι στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου με ένα από τα αιτήματά τους να είναι η εν λόγω καταγγελία του Κουμουτσάκου

Όπως αναφέρεται, οι Τούρκοι υπάλληλοι θα βρίσκονται στα hotspots στη Σάμο, στη Λέσβο, στην Κω και στη Χίο, σύμφωνα με το κείμενο κατανόησης που υπέγραψε ο Τόσκας με τον Τούρκο ΥΠΕΣ

Τουρκικά πολεμικά πραγματοποιούν ελέγχους στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της δύναμης του ΝΑΤΟ, που η παρούσα ελληνική κυβέρνηση ζήτησε, με επίσημο αίτημά της, αποδεχόμενη, επί της ουσίας την αδυναμία της να ελέγξει τις προσφυγικές ροές και να αντιμετωπίσει τους διακινητές. Τουρκικά αεροσκάφη και πλοία εισέρχονται στον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο αντιστοίχως χώρο σε καθημερινή βάση, φτάνοντας ακόμη και μέχρι το... Σούνιο. Το αεροσκάφος του πρωθυπουργού επιχειρεί να προσγειωθεί στη Ρόδο για ανεφοδιασμό καυσίμων, αλλά δεν... δίνουν άδεια οι τουρκικές αρχές, καθώς το νησί βρίσκεται σε... αποστρατικοποιημένη ζώνη. Στα παραπάνω ενδέχεται να προστεθεί ένα ακόμη στοιχείο της... ιδιαίτερης σχέσης που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες, προσδίδοντας μία διαφορετική «ερμηνεία» στην έννοια και την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων». Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, στο πλαίσιο του προγράμματος επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, Τούρκοι αξιωματούχοι θα «πατήσουν» στα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Κω, προκειμένου να ελέγχουν σε καθημερινή βάση, στα hotspots, την καταγραφή και ταυτοποίηση των ατόμων που θα προορίζονται να επαναπροωθηθούν στη γειτονική χώρα. Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει πως αυτό φαίνεται να έχει συμφωνηθεί στη Σμύρνη, στο πλαίσιο του ταξιδιού που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του τις προηγούμενες μέρες.
Αναλυτικά το σχετικό απόσπασμα του εκπροσώπου της ΝΔ, στο οποίο εμπεριέχεται και μία σειρά από ερωτηματικά:

Ζ. ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ»
ΚΑΙ ΤΗΝ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ

Είναι πολλά τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει από τα όσα συμφωνήθηκαν ή φαίνεται να συμφωνήθηκαν στη Σμύρνη. Γίνονται ή φαίνεται να γίνονται πράγματα με αυτή την Κυβέρνηση. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει και σε άλλα πεδία της διμερούς συνεργασίας. Και εκεί έχουμε, αν θέλετε, ακόμα βασικότερες ανησυχίες.

Προβλήθηκε ως βασικός στόχος αυτής της συνάντησης να υπάρξουν ορισμένες αποφάσεις, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Και ανακοινώθηκε ότι επήλθε «επικαιροποίηση» του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας.

Όμως, η επικαιροποίηση δεν είναι το ζήτημα. Ζήτημα είναι η εφαρμογή. Η Τουρκία δεν εφαρμόζει. Και δεν εφαρμόζει, όχι επειδή είναι ανεπίκαιρο το Πρωτόκολλο.

Σε περισσότερα από 10 χρόνια, 2002 - 2014, η Ελλάδα είχε κάνει αιτήματα για επανεισδοχή 144.000 ατόμων και η Τουρκία είχε δεχτεί την επιστροφή μόνο 4.000! Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το ζήτημα δεν είναι αν επικαιροποιείται μια συμφωνία, αλλά αν εφαρμόζεται.

Δεν είδαμε, λοιπόν, να υπάρχει μια απόφαση δεσμευτική για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο.

Στο κείμενο κατανόησης (memorandum intent) για την παράνομη μετανάστευση, που συμφωνήθηκε μεταξύ του κ. Τόσκα και του κ. Efkan Ala, του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, υπάρχει μια παράγραφος για την οποία η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει διευκρινήσεις. Να καταλάβουμε και εμείς ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.

Διαβάζω από μετάφραση, δεν είναι επίσημη, αλλά νομίζω ότι είναι ακριβής.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη λειτουργία των hot spots στη Λέσβο, στη Χίο, τη Σάμο και την Κω, εξετάζει την αποστολή αντιπροσωπείας αξιωματούχων επανεισδοχής, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αποδοχής των παράτυπων μεταναστών».

Από το κείμενο αυτό, προκύπτει ότι υπάρχει ή έχει διατυπωθεί κάποιας μορφής αίτημα της ελληνικής πλευράς - ειδάλλως δεν θα το εξέταζε η Τουρκία και δεν θα έμπαινε στο κοινό κείμενο - να έρθουν στην Ελλάδα και στα συγκεκριμένα νησιά, αξιωματούχοι, στελέχη της τουρκικής δημόσιας διοίκησης,  προκειμένου να συνδράμουν στην ταυτοποίηση και εν πάση περιπτώσει στη διαδικασία προσδιορισμού των μεταναστών ή προσφύγων, που καταλήγουν στα πέντε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αυτό είναι ένα θέμα - δεν το δραματοποιούμε, αλλά και δεν το υποβαθμίζουμε – για το οποίο ζητούμε διευκρινίσεις και εξηγήσεις.

Τι ακριβώς είναι αυτό; Τι υπονοείται; Και ποια ενέργεια έχει γίνει;

Το ζήτησε η ελληνική Κυβέρνηση;

Είναι πρόταση της τουρκικής Κυβέρνησης;

Πως ακριβώς θα λειτουργήσει;

Τι σημαίνει αυτό; Για πόσο καιρό;

Τι αρμοδιότητες θα έχουν αυτοί οι άνθρωποι;

Θα ενταχθούν στη δομή των hot spots ή θα κινούνται έξω από αυτές;

Αυτά πρέπει να απαντηθούν. Και να απαντηθούν με σοβαρότητα και υπεύθυνα.

Δείτε και το έγγραφο ντοκουμέντο με τις προτάσεις των Τούρκων για κοινό σχέδιο με την ΕΕ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ένα από τα αιτήματά τους και μάλιστα στη 2η θέση είναι η εγκατάσταση Τούρκων αξιωματικών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω