03 Μαρτίου 2016

Απάντηση ΔΝΤ σε Τσακαλώτο: Ζητάμε ό,τι συμφωνήσαμε το καλοκαίρι

Απάντηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κριτική που ασκεί στο ΔΝΤ έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. Ερωτηθείς από το TheToc ο κ. Ράις απάντησε με αιχμηρό τρόπο στον κ. Τσακαλώτο λέγοντας ότι είναι λάθος να παρουσιάζεται το Ταμείο ως ο σκληρός παίχτης υπενθυμίζοντας το ότι το ΔΝΤ από την αρχή της κρίσης ήταν υπέρ της ανάγκης για ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Απάντησε μάλιστα στους ισχυρισμούς του κ Τσακαλώτου ότι το ΔΝΤ ζητάει επιπλέον μέτρα. Ο κ. Ράις διέψευσε αυτόν τον ισχυρισμό και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ δεν ζητάει τίποτα περισσότερο από όσα έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

Επισημάνει επίσης ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα προηγούμενα χρόνια μία εξαιρετικά σημαντική βοήθεια τονίζοντας ότι το Ταμείο- εννοώντας οι τεχνοκράτες και οι οικονομολόγοι του- πρέπει να είναι αντικειμενικοί απέναντι σε όλα τα κράτη- μέλη που συμμετέχουν στο ΔΣ του οργανισμού. Μάλιστα ο κ. Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του TheToc παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι το ΔΝΤ συμμερίζεται την άποψη ότι οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης πρέπει να ληφθούν υπ' όψη κατά την διαδικασία της δημοσιονομικής αξιολόγησης της Ελλάδας.

Κατά τ' άλλα, σε ότι αφορά την πορεία της αξιολόγησης, ο κ. Ράις παραδέχτηκε την πραγματοποίηση του χθεσινοβραδινού γεύματος στις Βρυξέλλες με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών στην οποία- όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου- συμμετείχε και ο κ. Τόμσεν, δηλώνοντας όμως άγνοια- κατ' ουσίαν αποφεύγοντας διακριτικά να απαντήσει- για το αν είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς. Ο κ.Ράις έκανε λόγο για καλή πρόοδο που έχει σημειωθεί στην διαδικασία της αξιολόγησης, απέφυγε όμως να δεσμευτεί για την ημερομηνία επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα.

Ο κ. Ράις αποσαφήνισε ότι η εμπλοκή- αν μπορεί να ειπωθεί ως έτσι- στην όλη διαδικασία εδράζεται στην ανάγκη υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί με βάση τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Κατα το ΔΝΤ όπως είπε ο κ. Ράις υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης του 4 με 5% του ΑΕΠ, κάτι που καθιστά δύσκολη την επίτευξη των στόχων, προσθέτοντας ότι το Ταμείο επιζητεί ρεαλισμό στην δημοσιονομική προσαρμογή.

Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Ράις άφησε να εννοηθεί ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι στόχοι είναι άπιαστοι ως έτσι, χαρακτηρίζοντας τους ως "φιλόδοξους". Για την επίτευξη των στόχων αυτών, ο κ. Ράις επισήμανε την ανάγκη επίτευξης ισορροπίας ανάμεσα στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, την δυναμική τους και την ελάφρυνση χρέους. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου επανέλαβε την τοποθέτηση που έχει εκφράσει κατά καιρούς η κα Λαγκάρντ ότι αν δεν γίνει βαθιά ελάφρυνση του χρέους τότε θα πρέπει η Αθήνα να λάβει βαθύτερα μέτρα. Πάντως ο κ. Ράις έσπευσε να παραδεχθεί ότι ο ελληνικός λαός έχει περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το βάρος πρέπει να πέσει στην Ευρώπη για μία ουσιαστική ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα.

Τέλος- αλλά πολύ σημαντικό-ο κ. Ράις διέψευσε τις φιλοδοξίες που καλλιεργήθηκαν κυρίως από δημοσιεύματα του ξένου τύπου ότι οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ζητήσουν πολιτική απόφαση από την Λαγκάρντ για την ελληνική αξιολόγηση. Αυτό που τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ είναι ότι η κα Λαγκάρντ δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί πολιτικά από τις αποφάσεις των τεχνοκρατών, αφήνοντας την σημασία ότι όλα θα κριθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και της εισήγησης που θα γίνει από τους τεχνοκράτες προς το ΔΣ του οργανισμού.

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ κρατά πολύ σκληρή στάση

Νωρίτερα από το βήμα της βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άφησε  ανοικτό το ενδεχόμενο απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη να μην κλείσει συνολικά η πρώτη αξιολόγηση αλλά να πάμε σε «σαλαμοποίηση».

«Δεν με ενδιαφέρει η τεχνική λύση. Με ενδιαφέρει η κατάληξη», απάντησε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα. Νομίζω ότι λίγοι θέλουν πια την αποτυχία. Μια εβδομάδα μετά τη λύση θα βγουν στους Finacial Times και θα πουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα κλωτσήσουν τον τενεκέ. Επιδιώκουμε μια λύση που να λέει ότι η χώρα άλλαξε σελίδα».

Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε την Ολομέλεια του Σώματος για τις χθεσινές επαφές στο Ευρωκοινοβούλιο. Επανέλαβε ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς τυγχάνουν αποδοχής από τους ευρωπαίους εταίρους. Επικαλέστηκε μάλιστα τα όσα είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου ότι δηλαδή η καθυστέρηση σε σχέση με την αξιολόγηση δημιουργεί πολιτικά και οικονομικά προβλήματα και κινδυνεύει να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα βγει το πρόγραμμα.

Την ίδια όμως στιγμή δήλωσε ότι «το ΔΝΤ κρατά μια πολύ σκληρή στάση». «Πιέζει εμάς να πάρουμε περισσότερα μέτρα και τους ευρωπαίους να μεριμνήσουν για το χρέος» υπογράμμισε. Εξήγησε ότι το ΔΝΤ δεν πιέζει για περισσότερες περικοπές στις συντάξεις όχι επειδή δεν θεωρεί σοβαρές τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το ασφαλιστικό αλλά επειδή θεωρεί ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν για να φτάσουμε στο 3,8% πλεόνασμα.

Ο υπουργός Οικονομικών αν και επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν θα κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις έβαλε ένα αστερίσκο μιλώντας για τις «τρέχουσες» και όχι για τις μελλοντικές. Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι όλο και περισσότεροι παίκτες επιθυμούν να βρεθεί λύση. «Και επειδή πιστεύω ότι ζούμε σε ένα λογικό κόσμο νομίζω ότι θα επιβεβαιωθούμε και τελικά θα υπάρξει λύση» κατέληξε.