28 Μαρτίου 2016

Ιταλίδα άπλυτη: Δεν υποκινούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε κινητοποιήσεις

"Εντελώς ψευδείς" χαρακτήρισε η Ιταλίδα ακτιβίστρια Μάρτα Κανίνο τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Ιταλοί ακτιβιστές υποκινούν πρόσφυγες και μετανάστες σε κινητοποιήσεις ή τους παρακινούν να περάσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε χαρακτηριστικά: «O καθένας βλέπει τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούμε και διανέμουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Ο καθένας μπορεί να δει ότι δεν προκαλείται ένταση και ότι οι φήμες είναι εντελώς ψευδείς».

«Οι μετανάστες ψάχνουν κάθε δυνατή ευκαιρία να διασχίσουν τα σύνορα. Υπό άλλες συνθήκες θα ήμασταν περισσότερο από ευτυχείς να βρεθούμε μαζί τους και να διασχίσουμε μαζί τους τα σύνορα. Το δικό μας πρόγραμμα ήταν ξεκάθαρο από την αρχή. Δεν σχεδιάστηκε καμία δράση στο καμπ της Ειδομένης γιατί δεν θέλαμε να βάλουμε τους μετανάστες σε κίνδυνο. Ίσως ο κόσμος φοβάται γιατί είμαστε μια μεγάλη ομάδα και κάνουμε δύο πράγματα, από τη μία πλευρά διανέμουμε ανθρωπιστική βοήθεια και από την άλλη κάνουμε πολιτικές δράσεις. Αλλά είμαστε αρκετά έξυπνοι και καλά οργανωμένοι και ξέρουμε τι να κάνουμε και τι δεν είναι σωστό. Το σύνθημα της καμπάνιας μας είναι "πάνω από το φρούριο". Εκπροσωπούμε τα κοινωνικά κέντρα της Ιταλίας, την πρωτοβουλία "Global Project"», σημείωσε η κ. Κανίνο και γνωστοποίησε ότι η επόμενη δράση θα γίνει στις 3 Απριλίου, στα σύνορα της Ιταλίας με την Αυστρία, όπου θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία για την πολιτική στάση της Αυστρίας τους τελευταίους μήνες και το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού.

Επισήμανε, επίσης, ότι η ομάδα των Ιταλών ακτιβιστών που βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και πέντε μέρες αποτελείται από 250 άτομα από όλη την Ιταλία. «Ήταν κάτι που νιώσαμε. Αισθανθήκαμε ότι οι άνθρωποι είχαν ανάγκη από αλληλεγγύη. Κάνουμε διαμαρτυρίες. Αισθανόμαστε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να αφεθεί μόνη της», τόνισε και προσέθεσε: «Υπάρχει και μια άλλη Ευρώπη, εκείνη των πολιτών και των κινημάτων, που πρέπει να ανοίξει τα σύνορα». Σημείωσε ότι επί αρκετές μέρες η ομάδα βρέθηκε στην Ειδομένη, αλλά και στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Βέροια.

Το πρωί οι Ιταλοί ακτιβιστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των κλειστών συνόρων στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και πορεία μέχρι το Λευκό Πύργο, μέσω των οδών Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου, Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης. Με τον τρόπο αυτό εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία, και δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για την επαναπροώθηση μεταναστών. Δίπλα τους βρέθηκαν μέλη του "Συντονιστικού Θεσσαλονίκης για τους πρόσφυγες".