10 Μαρτίου 2016

Πανικός στο Μαξίμου: Τα σύνορα είναι πράγματι κλειστά, λένε τώρα

Τη μια στιγμή η κυβέρνηση «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τουσκ γιατί συνεχάρη τις χώρες (εκτός ΕΕ) που έκλεισαν τα σύνορα στους πρόσφυγες και την άλλη παραδέχεται ότι τα σύνορα είναι εκ των πραγμάτων κλειστά.

Ενα πρωτοφανές αλαλούλ επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο έδωσε άλλη εικόνα για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για τους πρόσφυγες. Ο πρωθυπουργός γύρισε από τις Βρυξέλλες δίνοντας την εντύπωση ότι πέτυχε μεγάλη νίκη με τα σύνορα, ότι καταδικάστηκαν οι μονομερείς αποφάσεις των «σκληρών» του Βίζεγκραντ και ότι μια «σωτήρια» συμφωνία με την Τουρκία θα λύσει όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους.

Ωστόσο, τα γεγονότα καθημερινά διαψεύδουν αυτή την προσπάθεια ωραιοποίησης.

Αλλα λέει σήμερα η κυβέρνηση
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν σήμερα πως το θέμα πήρε διαστάσεις εξαιτίας του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προσπαθεί να άρει τη διαχωριστική γραμμή, να σβήσει με μία γόμα τη διαχωριστική γραμμή Βίζεγκραντ-προθύμων.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες. «Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (17 Μαρτίου), εμείς θέλουμε να αποδοκιμαστούν οι μονομερείς ενέργειες. Αποδοκιμασία και στο κείμενο συμπερασμάτων και πολιτική», συμπληρώνουν χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση ομολογεί: Τα σύνορα είναι de facto κλειστά
Βέβαια η κυβέρνηση παραδέχεται πλέον πως τα σύνορα είναι de facto κλειστά. Μάλιστα οι ίδιες κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως με βάση αυτή λειτουργούμε και στόχος μας είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. «Να περάσει η διαχείριση του προσφυγικού στην Τουρκία. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος (με επανεγκατάσταση από την Τουρκία) και για όσους έρχονται και για όσους είναι εγκλωβισμένοι», λένε.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι χώρες του Βίζεγκραντ είναι έτοιμες να μπλοκάρουν και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Το κάνει ο Τουσκ εκμεταλλευόμενος την αδυναμία της ΕΕ να χαράξει γραμμή, αναφέρει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η κατάσταση είναι διπλωματικά πολύπλοκη για να φτάσουμε σε συμφωνία με την Τουρκία (χώρες σε δυσκολία με βίζα, κεφάλαια), υπάρχει μια σύνθετη διπλωματική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία. Το να υπάρχει συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει υπόβαθρο για να λυθούν όλα τα ανοιχτά θέματα. Λύθηκε επιτυχώς το θέμα της επιστροφής των ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Όσοι δεν έχουν προφίλ πρόσφυγα γυρίζουν στην Τουρκία (επικαιροποίηση της επανεισδοχής)».

Αλλα έλεγε η κυβέρνηση ως χθες
Πώς γίνεται όμως να παραδέχεται η κυβέρνηση ότι τα σύνορα είναι de facto κλειστά, ενώ ως σήμερα διακήρυσσε ότι αυτό δεν ισχύει και πανηγύριζε;

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διέψευσε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης με το χθεσινό του tweet:


Ο Ντόναλτ Τουσκ ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Σερβία, ΠΓΔΜ) που έκλεισαν τα σύνορά τους, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια αλλά για εφαρμογή της κοινής απόφασης των «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Επομένως, με την συνυπογραφή της Ελλάδας!

Αυτή η αναφορά προκάλεσε τόσο την αντίδραση της Ελλάδας, όσο και της νέας συμμάχου του Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Τι αποφάσεις ελήφθησαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής
Το μήνυμα του Τουσκ, ο οποίος μίλησε για κοινή απόφαση, προκαλεί ερωτήματα για τις αποφάσεις στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα πλέον πως η επόμενη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες θα είναι μία από τις δυσκολότερες, ενώ η Τουρκία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων, όσο τα κράτη-μέλη δεν συμφωνούν σε μία κοινή στάση.

Οργή Τσίπρα εναντίον Τουσκ
Να μην ενθαρρύνει όσους αγνοούν τις κοινές αποφάσεις των «28» κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το tweet του πρώτου στο οποίο ανέφερε ότι το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων δεν είναι μονομερής ενέργεια, αλλά εφαρμογή μέρους των αποφάσεων των «28».

Στη συνέχεια καλεί τον κ. Τουσκ να επικεντρώσει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των «28» και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ. Ο εκπρόπωσος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε το Μαξίμου να διαψεύσει άμεσα τον πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαφορετικά «υπάρχει μείζον θέμα για τον κ. Τσίπρα».

Ωστόσο, μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού στο twitter ο κ. Κουμουτσάκος επέμεινε λέγοντας ότι «τα γριφώδη του πρωθυπουργού δεν συνιστούν διάψευση του κ. Τουσκ». Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν έδωσε ή όχι τη συγκατάθεσή της η Ελλάδα για κλειστά συνορα όπως δηλώνει ο κ. Τουσκ.

Αυστρία: Η βαλκανική οδός θα παραμείνει για πάντα κλειστή
Στο μεταξύ, την Πέμπτη το πρωί η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι η βαλκανική οδός θα παραμείνει για πάντα κλειστή.

Η Αυστριακή υπουργός είπε ότι μόνο ένα τέτοιο «συνεκτικό μήνυμα» θα αποτρέψει τους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους αφήνουν πίσω τους πολέμους και τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και πιο πέρα, από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

«Αυτή η συμμαχία λογικής έχει μέχρι τώρα αναπτύξει μια αποφασιστική προσφορά στην διατήρηση της σταθερότητας και τάξης στους ανθρώπους στην Ευρώπη» είπε η Μικλ-Λάιτνερ, αναφερόμενη στις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται καθ' οδόν προς τη βόρεια Ευρώπη.