02 Μαρτίου 2016

Η Γερμανία «ωθεί» τους Ιρακινούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Άλλοι αναχωρούν μαζικά για τη Βαγδάτη και άλλοι δοκιμάζουν την τύχη τους στη Σουηδία και τη Φινλανδία

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των Ιρακινών προσφύγων που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη Γερμανία και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπως προκύπτει από τα στατιστικά των δύο τελευταίων μηνών. Δεν λείπουν, δε, οι διαμαρτυρίες των Ιρακινών, καθώς περίμεναν εντελώς διαφορετική την κατάσταση στην Ευρώπη, δηλώνοντας την απογοήτευσή τους.

Οι πρόσφυγες είχαν ενημερωθεί για διαφορετική αντιμετώπιση. Ακόμη και στη Γερμανία, όμως, η οποία άνοιξε τις πύλες της προσφέροντας μία βάση για ένα καλύτερο μέλλον σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και του Ιράκ, η κατάσταση έφτασε στα όριά της. Η γερμανική βουλή αποφάσισε την αυστηροποίηση των όρων παροχής ασύλου, ενώ ξεκίνησε την επαναπροώθηση στις χώρες τους, όσων προσφύγων και μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο.

Ιρακινοί επιστρέφουν στη Βαγδάτη και φιλούν το... χώμα της πατρίδας τους


Οι Ιρακινοί που αποχωρούν μαζικά από τη Γερμανία, εξέφρασαν παράπονα για τη δυσκολία στην παροχή βίζας, αλλά και τις συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας. Μεγάλος αριθμός, σύμφωνα με ομολογίες των υπευθύνων, πήραν το δρόμο για τις χώρες της Σκανδιναβίας, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, προκειμένου να δοκιμάσουν και εκεί την τύχη τους.

Τα παράπονα των Ιρακινών αφορούσαν το «κάκιστο φαγητό», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, αλλά και τον εχθρικό τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό των Γερμανών.