16 Μαρτίου 2016

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ Η ΧΩΝΕΨΗ ΣΑΝΟΥ! «Οσμή» εμπλοκής με τους δανειστές -Ανοιχτά όλα τα θέματα, ασφυκτικά τα περιθώρια

Περίπου στις 22:30 το βράδυ αποχώρησαν οι υπουργοί από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, δίχως όμως να έχει κλείσει κανένα από τα θέματα που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Διακόψαμε, ανοίξαμε όλα τα θέματα, θα συζητήσουμε ξανά αύριο», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στους δημοσιογράφους, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να κλείσουν ούτε το φορολογικό σήμερα, παρότι κυβερνητική πηγές εξέφραζαν το απόγευμα την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία σε αυτό το ζήτημα εντός της ημέρας, αλλά ούτε και το ασφαλιστικό. Κυβερνητικοί παράγοντες απέδιδαν το γεγονός αυτό «στη γραφειοκρατεία που εξαντλεί όλο το χρόνο».

«Αγκάθι» παραμένει το όριο του αφορολόγητου, ενώ την Πέμπτη όλα τα θέματα θα είναι ξανά στο τραπέζι, με το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα «κόκκινα» δάνεια στην ατζέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες την πιο αδιάλλακτη στάση κρατάει το ΔΝΤ, που επιμένει στη μεγάλη μείωση του αφορολόγητου. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει μέχρι την τελευταία στιγμή να περιορίσει όσο το δυνατόν αυτή τη μείωση, που θεωρείται από τους δανειστές αναγκαία για να κλείσει η συμφωνία, αλλά η διατήρηση του ορίου στα επίπεδα γύρω στις 9.000 ευρώ οδηγεί τον πήχη των επιβαρύνσεων για τα μεσαία εισοδήματα ακόμη πιο χαμηλά και συγκεκριμένα στις 20.000 ευρώ.

Πλέον όμως τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς το αργότερο έως τη Δευτέρα θα έχουν αποχωρήσει από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, με πιο πιθανό το ενδεχόμενο να ολοκληρώσουν την επίσκεψή τους το Σάββατο.