04 Μαρτίου 2016

Επιστροφή στα κέντρα τύπου Αμυγδαλέζας μελετά η κυβέρνηση-Συμφωνία με Τουρκία βλέπουν οι F.T.-Σήμερα στις 12 το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο με λίγες πάντως πιθανότητες, σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρξει συμφωνία για την εθνική γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 7 Μαρτίου.  

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μελετά τη δημιουργία πολιτικής ομάδας διαχείρισης του προσφυγικού ενώ φαίνεται να επιστρέφει στη λογική των κλειστών κέντρων, τύπου Αμυγδαλέζας.  

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετανάστες και κυρίως οι παραβατικοί θα κρατούνται σε φυλασσόμενους χώρους ώστε να δίνεται το μήνυμα πως δεν πρέπει να έρχονται στην Ελλάδα οι μετανάστες γιατί θα κρατούνται και θα απελαύνονται.  

Αυτή τη στιγμή με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, 1.140 κρατούμενοι βρίσκονται στα 11 κέντρα κράτησης στην Κόρινθο, τον Ταύρο, το Παρανέστι, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα, την Αμυγδαλέζα, τη Μόρια, τη Σάμο και τη Χίο.  

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 32 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.  

Financial Times: Κοντά σε συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκία 

Μετά από πιέσεις και πολύωρες διαβουλεύσεις ημερών, ΕΕ και Τουρκία φαίνεται πως βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, με την γείτονα χώρα να δέχεται την επαναπροώθηση όλων των μη Σύρων πρόσφυγων και μεταναστών, σύμφωνα με τους Financial Times.

O Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως σημειώνουν οι FT, μετά από διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη φέρεται να είπε πως η Άγκυρα θα αποδεχθεί τις επαναπροωθήσεις μη Σύρων και θα κλιμακώσει τις δράσεις κατά των διακινητών.

«Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία είναι αβέβαιη και η εφαρμογή της θα είναι σκληρή, οι όροι θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το πολυπόθητο σημείο καμπής στην κρίση μετανάστευσης στην Ευρώπη, προσφέροντας μια νέα δυναμική σε μια στρατηγική που έχει αποτύχει να περιορίσει τις ροές, που διασχίζουν το Αιγαίο», αναφέρουν οι FT.


Επικαλούμενο διπλωμάτες, το δημοσίευμα τονίζει πως η Τουρκία συμφώνησε, επίσης, να δεχθεί όλους τους μετανάστες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα από την αποστολή του ΝΑΤΟ -ένα ευαίσθητο ζήτημα, που δημιούργησε ένταση μεταξύ ΕΕ και Αγκυρας.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι πιστεύει πως θα μπορέσει να «ανακοινώσει την επίτευξη προόδου στην επαναπροώθηση».

Περίπου 2.000 άνθρωποι την ημέρα φτάνουν στα ελληνικά νησιά, από τους οποίους οι μισοί είναι Σύροι.

Πηγή: www.lifo.gr