21 Απριλίου 2016

Βέλγιο: ο τρομοκράτης που ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών δούλευε εκεί 5 χρόνια

Ενας από τους βομβιστές αυτοκτονίας που ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, Zaventem, στις 22 Μαρτίου, είχε εργαστεί σε αυτό για χρονικό διάστημα έως και πέντε έτη, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι του Βελγίου VTM.

Ο Νατζίμ Λααχράουι (Najim Laachraoui) «εργάστηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, μέχρι το τέλος του 2012», ενημέρωσε με ρεπορτάζ του το φλαμανδόφωνο VTM, προσθέτοντας ότι ο τρομοκράτης είχε προσληφθεί από μια εταιρεία εργολαβίας σε προσωρινή βάση και ήξερε τις εγκαταστάσεις «σαν την παλαμη του χεριού του».

«Ήταν πολύ καλά πληροφορημένοι σχετικά με τις συνθήκες ασφάλεια στο Zaventem», ανέφερε το ρεπορτάζ των Βέλγων δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν ο Λααχράουι είχε ήδη τεθεί υπό την επιρροή του ισλαμικού κράτους την εποχή που εργαζίοταν στο αεροδρόμιο. «Οι άνθρωποι μπορούν να ριζοσπαστικοποιήθουν πολύ γρήγορα και ξαφνικά».

Το VTM δεν παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το είδος της εργασίας του Λααχράουι, αλλά ανέφερε ότι το προσωπικό του αεροδρομίου λαμβάνει διακριτικά τα οποία συνήθως ισχύουν για πέντε χρόνια.

Το προηγούμενο μόλις μήνα η βελγική εφημερίδα Nieuwsblad ανέφερε ότι τουλάχιστον 50 υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους (IS, πρώην ISIS / ISIL) εργάζονται σήμερα στο αεροδρόμιο Zaventem, ενώ πριν λίγο καιρό οι αρχές του αεροδρομίου είχαν ανακαλύψει ένα κρυφό δωμάτιο προσευχής, το οποίο και έκλεισαν κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας.

Η νέα είδηση γύρω από τις προηγούμενες ζωές των τρομοκρατών που έσπειραν τον θάνατο στην βελγική πρωτεύουσα έρχεται να προστεθεί στην αποκάλυψη ότι ένας από τους βομβιστές του αεροδρομίου είχε επίσης εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2009 έως το 2010, εγείροντας ερωτήματα ως προς τις διαδικασίες ασφαλείας που ακολουθούνται.