25 Απριλίου 2016

BINTEO-«Να πάει στο διάολο»: Αιγύπτια παρουσιάστρια για τον Ιταλό φοιτητή που δολοφονήθηκε

«Τόσες δολοφονίες συμβαίνουν. Μας έχετε πρήξει με τον Τζούλιο Ρετζένι», είπε η παρουσιάστρια προκαλώντας οργή στην Ιταλία

Σχεδόν τρεις μήνες από την εξαφάνιση και δολοφονία του Ιταλού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι στην Αίγυπτο και ενώ ακόμα η υπόθεση του θανάτου του δεν έχει διαλευκανθεί με το Κάιρο και τη Ρώμη να έχουν «παγώσει» τις σχέσεις τους, μία παρουσιάστρια προκάλεσε την οργή των Ιταλών.

Η Ράνια Γιασέν που παρουσιάζει την εκπομπή «Al Hadath al Youm» (τα σημερινά νέα), σχολιάζοντας την υπόθεση της δολοφονίας του Ρετζένι και αναφέροντας πως έχει ξεκινήσει έρευνα κατά του πρακτορείου ειδήσεων Reuters από τις αιγυπτιακές αρχές με την κατηγορία ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα ψευδείς ειδήσεις, άρχισε να παραληρεί ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας.

«Θέλω να σας πως κάτι. Όλο αυτό το ενδιαφέρον για την υπόθεση του Τζούλιο  Ρετζένι σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως στη Βρετανία και τις ΗΠΑ… Όλο αυτό δείχνει μόνο ένα πράγμα: Βρισκόμαστε μπροστά σε μία συνωμοσία! Σαν να ήταν ο Ρετζένι η μοναδική υπόθεση δολοφονίας σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε εμφανώς ταραγμένη η παρουσιάστρια.

Συνεχίζοντας, οι τόνοι οξύνθηκαν με την Γιασέν να εξηγεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις Αιγυπτίων που έχουν εξαφανιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως την Ιταλία και τις ΗΠΑ «όπου οι μαφιόζικες οργανώσεις κάνουν τα πάντα».

Στον ίδιο ρυθμό πρόκλησης, η Γιασέν τόνισε πως υπάρχουν υπερβολικές θεωρίες για τη δολοφονία του Ιταλού φοιτητή, επισημαίνοντας: «Αρχικά ένιωθα οίκτο για εκείνον, αλλά φτάνει. Να πάει στο διάολο!».

Καταλήγοντας, η Αιγύπτια παρουσιάστρια αφήνει να εννοηθεί, αυτό που πολλοί συμπατριώτες της είχαν αρχικά υπονοήσει, πως ο Ρετζένι ενδέχεται να ανήκε στις μυστικές υπηρεσίες.
Οι δηλώσεις της δε θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες από τους Ιταλούς πολίτες, οι οποίοι μέσω Twitter κατήγγειλαν την Γιασέν για προσβολή του Ρετζένι.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξοργίστηκε με δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο αναφέρεται πως ο Ρετζένι την ημέρα που εξαφανίστηκε είχε τεθεί υπό κράτηση από την αιγυπτιακή αστυνομία, με αποτέλεσμα να διεξάγεται έρευνα.

Ο εισαγγελέας του Καΐρου, Αχμέντ Χανάφι, δήλωσε πως προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά του πρακτορείου ειδήσεων, αλλά ότι συγκεντρώνονται πληροφορίες για την υπόθεση.

Στο μεταξύ, πραγματοποιούνται συλλήψεις «ενοχλητικών» δημοσιογράφων, οι οποίοι με το ρεπορτάζ τους εξοργίζουν τις τοπικές αρχές.

Επτά δημοσιογράφοι που πραγματοποιούσαν έρευνα για την υπόθεση συνελήφθησαν, εκ των οποίων η 26χρονη Μπάσμα Μουσταφά, η οποία είχε πάρει συνέντευξη από την οικογένεια του Ρετζένι και είχε στην κατοχή της έγγραφα που ανήκαν στον Ρετζένι.