19 Απριλίου 2016

Η Τουρκία απαγόρευσε σε Γερμανό δημοσιογράφο την είσοδο στη χώρα [εικόνα]

Οι τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσαν την είσοδο σε δημοσιογράφο της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, σύμφωνα με το ARD.
Ο Βόλκερ Σβενκ, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου, έφτασε εκεί από το Κάιρο την Τρίτη και σκόπευε να ταξιδέψει στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Ομως, ο ίδιος ανακοίνωσε στο Twitter ότι δεν του το επέτρεψαν και δημοσίευσε φωτογραφία από την επιστολή απαγόρευσης εισόδου που του έδωσαν οι αρχές.


«Τελευταία στάση Κωνσταντινούπολη. Αρνηση εισόδου στην Τουρκία. Υπάρχει ειδοποίηση στο όνομά μου. Είμαι δημοσιογράφος. Είναι πρόβλημα;», έγραψε ο Σβενκ. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι έχει επίγνωση για την άρνηση εισόδου στην Τουρκία σε Γερμανό πολίτη και ότι οι διπλωμάτες είναι σε επαφή με το εν λόγω άτομο, όπως και με τις τουρκικές αρχές, αναφέρει το Reuters.

Το περιστατικό είναι μία ακόμη δοκιμασία στις σχέσεις του Βερολίνου με την Αγκυρα, στις οποίες προκλήθηκε ένταση στις αρχές του μήνα, μετά από το αίτημα της Αγκυρας να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του κωμικού Γιαν Μπέμερμαν, ο οποίος διάβασε στην εκπομπή του ποίημα που ήταν προσβλητικό για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ανγκελα Μέρκελ συμφώνησε να επιτρέψει τη δίωξη του Μπέμερμαν, με τα γερμανικά ΜΜΕ και τον κόσμο να επικρίνει την απόφασή της, κατηγορώντας την ότι απέτυχε να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης.