13 Απριλίου 2016

ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ! ΥΠΕΞ: Διάβημα σε Τσεχία, Σερβία, Κροατία και Αυστρία για τη βία κατά των προσφύγων στην Ειδομένη

Αστυνομικοί των χωρών αυτών, αποσπασμένοι στα Σκόπια, φέρονται να έχουν συμμετάσχει στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής

Σε σειρά από διαβήματα διαμαρτυρίας για τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής και τις άγριες συγκρούσεις των Σκοπιανών αστυνομικών με τους πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΥΠΕΞ κλήθηκαν για διάβημα διαμαρτυρίας οι πρέσβεις της Τσεχίας, της Σερβίας, της Κροατίας και της Αυστρίας.

Και αυτό, καθώς η παράσταση διαμαρτυρίας είχε αντικείμενο παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και απαράδεκτη στάση των αποσπασμένων, στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αστυνομικών των χωρών τους, οι οποίοι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση αρμοδίων αρχών της ΠΓΔΜ, φέρονται να έχουν συμμετάσχει στα επεισόδια στην Ειδομένη, όπου σημειώθηκε απαράδεκτη χρήση βίας και εκτοξεύθηκαν χημικά, χειροβομβίδες και κροτίδες λάμψης.

Στους επικεφαλής των ανωτέρω διπλωματικών αρχών ζητήθηκε να διαψεύσουν δημόσια ή να επιβεβαιώσουν τους σκοπιανούς ισχυρισμούς που, αν ευσταθούν, συνιστούν σοβαρό ατόπημα.

Σημειωτέον, ότι είχε προηγηθεί διάβημα της Αθήνας προς τα Σκόπια για τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής.

Διάβημα, ωστόσο, έκαναν και οι Σκοπιανοί, εγκαλώντας την ελληνική πλευρά ότι δεν συνεργάζεται, για να αποτραπεί η είσοδος των μεταναστών στα Σκόπια.