25 Απριλίου 2016

Γερμανία: Ο «Σταμάτης» και ο «Γρηγόρης» μετακομίζουν στα πλακάκια του πεζοδρομίου λόγω κινητών

Καθώς όλο και περισσότεροι στις σύγχρονες πόλεις χαζεύουν τα κινητά τους τηλέφωνα, οι αρχές στο Άουγσκμπουργκ της Γερμανίας εγκατέστησαν τους σηματοδότες πάνω στα πεζοδρόμια

Τα προβλήματα με την χρήση των κινητών και του texting κατά την διάρκεια της κυκλοφορίας μέσα στην πόλη αυξάνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα οι αρχές σε όλο τον κόσμο να ψάχνουν να βρουν λύση ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Και αφού οι απαγορεύσεις και τα πρόστιμα που πάνε να καθιερωθούν στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να αποτελούν ευπρόσδεκτη λύση στην Ευρώπη, οι αρχές της πόλης Αουγσκμπουργκ στην Γερμανία βρήκαν μία διαφορετική λύση.

Και δη μία «γερμανικά» αποτελεσματική λύση: να μεταφέρουν τις ενδείξεις του πράσινου και του κόκκινου για τους πεζούς από τα φανάρια στο δάπεδο, στην άκρη του πεζοδρομίου. Έτσι οι υπεραπασχολημένοι με το κινητό τους πεζοί δεν χρειάζεται να σηκώσουν το κεφάλι για να δουν αν είναι εντάξει για να περάσουν απέναντι αποφεύγοντας έτσι και τον κίνδυνο να ξεχαστούν και να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πόλης, η νέα αυτή εγκατάσταση δημιουργεί «ένα εντελώς νέο επίπεδο εγρήγορσης για τους πεζούς, χωρίς από την άλλη να προσθέτει κάποιο σημαντικό κόστος στον προϋπολογισμό της πόλης».

Μία πρόσφατη έρευνα που έγινε σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις εντόπισε ότι πάνω από 20% των επιβατών είναι αφοσιωμένοι στο κινητό τους καθώς περπατούν στην πόλη. Και μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο στους νέους, οι οποίοι ρισκάρουν την ασφάλειά τους για μια γρήγορη ματιά στο chat του Messenger ή για να δουν τα likes που συγκέντρωση η τελευταία ανάρτησή τους στο Instagram.

Tο πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στην Αμερική, όπου σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ένας στους τρεις Αμερικανούς είναι απασχολημένος με το texting ή να συνεχίζουν την εργασία τους μέσω του κινητού καθώς περπατούν. Μάλιστα το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ συνδέει άμεσα την αύξηση των θανάτων των πεζών στην χώρα με αυτή τη νέα και πολύ επικίνδυνη συνήθεια.

Πάντως δεν είδαν όλοι με καλό μάτι την νέα εγκατάσταση στην συγκεκριμένη γερμανική πόλη, καθώς σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung πολλοί την θεωρούν σπατάλη χρημάτων της πόλης. Όμως οι αρχές της πόλης επιμένουν ότι αξίζει τον κόπο και ότι θα συνεχίσουν να τα εγκαθιστούν, ιδίως μετά τον θάνατο μιας νεαρής κοπέλας 15 ετών η οποία σκοτώθηκε από τραμ παρακολουθώντας το κινητό της καθώς περπατούσε μέσα στην πόλη.