15 Απριλίου 2016

Η A. Merkel ενέκρινε τη δίωξη του κωμικού που σατίρισε τον T. Erdogan

Μεταξύ μας ο γερμανός είπε χοντρά πράγματα όπως "ο Ερντογάν π@δάει κατσίκες" και τέτοια χυδαία που δεν είναι σάτιρα...

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, ενέκρινε τη δίωξη του κωμικού Ian Böhmermann για την ανάγνωση υβριστικού (όπως θεωρήθηκε) ποιήματος που σατίριζε τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, όπως μετέδωσε ο Guardian.

Η κ. Merkel υποστήριξε ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν συνιστά ετυμηγορία σχετικά με την ενοχή του, αλλά πρέπει να εκληφθεί ως επιβεβαίωση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος.

"Σε μια συνταγματική δημοκρατία, η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη και ισχύει το τεκμήριο αθωότητας", δήλωσε η κ. Merkel σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Σύμφωνα με μια "θολή" παράγραφο του ποινικού κώδικα της Γερμανίας, οι διώξεις για ύβρεις κατά οργάνων ή αντιπροσώπων ξένων κρατών απαιτούν τόσο την ειδοποίηση από το προσβεβλημένο μέρος όσο και την έγκριση της κυβέρνησης.

Η καγκελάριος επιβεβαίωσε επίσης αναφορές ότι υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με την υπόθεση Böhmermann, ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και το γραφείου της.

Η A. Merkel ανακοίνωσε επιπλέον ότι θεωρεί πως η πρόβλεψη του γερμανικού νομικού κώδικα που επέτρεψε στον Τούρκο πρόεδρο να ζητήσει την ποινική δίωξη είναι «περιττή», και ότι τα νομικά βήματα που θα ακουλουθήσουν δεν πρέπει να τη λάβουν υπόψη.

Η παράγραφος 103 του γερμανικού ποινικού κώδικα ποινικοποιεί ύβρεις εναντίον όργανων ή αντιπροσώπων ξένων κρατών.

Το ποίημα διαβάστηκε σε ένα σύντομο σκετς σε βραδινό πρόγραμμα που είχε προβληθεί στη γερμανική κρατική τηλεόραση ZDF, στο τέλος του περασμένου μήνα. Στη διάρκειά του, ο Böhmermann καθόταν μπροστά από μια τουρκική σημαία κάτω από ένα μικρό πορτρέτο του T. Erdogan, διαβάζοντας ένα ποίημα στο οποίο, μεταξύ άλλων, τον παρουσίαζε να "καταπιέζει μειονοτήτες, να κλοτσάει Κούρδους και να δίνει χαστούκια σε Χριστιανούς, παρακολουθώντας παιδικό πορνό".

Η σκηνή είχε μεταδόθει ελάχιστα μετά αφότου η Τουρκία είχε ζητήσει τη διαγραφή ενός άλλου σατιρικού τραγουδιού από γερμανική κωμωδία που είχε μεταδώσει το EXTRA3, με το ποίημα του Böhmermann να έχει σκόπιμα διαμορφωθεί ως δοκιμασία των ορίων της σάτιρας.

Καθ' όλη την ανάγνωσή του, ο κωμικός λάμβανε συβουλές από έναν "δικηγόρο μέσων ενημέρωσης" ο οποίος του έλεγε ότι αυτό είναι ακριβώς το είδος των πραγμάτων που δεν χαρακτηρίζονται ως σάτιρα.

http://www.liberal.gr/arthro/42789/epikairotita/2016/i-A-Merkel-enekrine-ti-dioxi-tou-komikou-pou-satirise-ton-T-Erdogan.html