05 Απριλίου 2016

Το σκάνδαλο Panama Papers έριξε τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας! Ζήτησε τη διάλυση της Βουλής

Διάλυση της Βουλής από τον πρόεδρο ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας μετά το σκάνδαλο των Panama Papers.

"Είπα στον αρχηγό του Independence Party Bjarni Benediktsson πως αν οι βουλευτές του κόμματος πιστεύουν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν την κυβέρνηση, θα διαλύσω το κοινοβούλιο και θα προκηρύξω εκλογές", έγραψε στη σελίδα του στο facebook ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Sigmundur David Gunnlaugsson.
Η εξέλιξη έρχεται μετά την εμπλοκή του ονόματός του στο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο του αιώνα μετά τις αποκαλύψεις των Panorama Papers, καθώς θέλουν να είχε κρύψει εκατομμύρια σε φορολογικό παράδεισο.


Η αριστερή αντιπολίτευση είχε ζητήσει την παραίτησή του αμέσως μετά τη διαρροή των εγγράφων που δείχνουν ότι το 2007 είχε ιδρύσει, από κοινού με τη σύζυγό του, μια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους. Η σύζυγός του, η Άννα Σιγκούρλαουγκ Παλσντότιρ, είχε αποκαλύψει αυτοβούλως στα μέσα Μαρτίου την ύπαρξη της εταιρείας Wintris η οποία διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε από τον επιχειρηματία πατέρα της. Αρνείται κατηγορηματικά ωστόσο οποιαδήποτε εμπλοκή της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το International Consortium of Investigation Journalists (ICIJ, Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων), μέχρι τα τέλη του 2009 ο 41χρονος Γκουνλάουγκσον διέθετε το 50% της εν λόγω εταιρείας. Όταν εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 2009, παρέλειψε να την δηλώσει στο "πόθεν έσχες" του.

Περίπου 24.000 άνθρωποι, σε μια χώρα 320.000 κατοίκων, είχαν υπογράψει μέχρι σήμερα το απόγευμα ένα διαδικτυακό αίτημα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Η αντιπολίτευση σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής ενώ αργότερα απόψε αναμένεται να οργανωθεί μια διαδήλωση.

Ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον εξελέγη το 2013 υποσχόμενος να απομακρυνθεί από τις πρακτικές που οδήγησαν την Ισλανδία σε διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις και έκτοτε έχει ορκισθεί πίστη στην ισλανδική κορώνα. Η Ισλανδία, η οποία έγινε η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που ζήτησε τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει αρχίσει να απαλλάσσεται από τα ίχνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν τη μικρή χώρα που έχει σημαδευτεί από τις χρηματοπιστωτικές υπερβάσεις κατά τη δεκαετία του 2000, ενώ η αντιπολίτευση καταθέτει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Ruv, η συνταγματική επιτροπή του ισλανδικού κοινοβουλίου θα συνέλθει εντός της εβδομάδας για να εξετάσει το θέμα.

Πηγή: BBC