25 Απριλίου 2016

Το Reuters… φρενάρει το Μαξίμου: Δεν υπάρχει πιθανότητα!

Απίθανο να υπάρξει μία συμφωνία εντός της Μεγάλης Εβδομάδας ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές εκτιμά το Reuters, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού ο πρωθυπουργός θα ήθελε ιδανικά να κλείσει η συμφωνία αυτή την εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμα του στην περίπτωση που φυσικά υπάρξει συμφωνία εντός της τρέχουσας εβδομάδας, τόσο για το θέμα της αξιολόγησης όσο και στο θέμα των έκτακτων προληπτικών μέτρων, τότε θα πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, κάτι που όμως δεν φαντάζει εύκολο.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ανάμεσα στους Έλληνες υπουργούς και τους εκπροσώπους του κουαρτέτου με βασικό θέμα την αξιολόγηση και τα έκτακτα μέτρα, η οποία επείγει διότι, θα ξεκλειδώσει μία δόση άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που η ρευστότητα στα κρατικά ταμεία έχει εξανεμιστεί.

Πάντως, το Reuters επισημαίνει ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο παραμένουν στο τραπέζι, ενώ η διαπραγμάτευση για τα προληπτικά επώδυνα μέτρα σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πιάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5 για το 2018, αναμένεται να είναι σκληρή.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση σε αυτά τα έκτακτα μέτρα αντιδρά με το επιχείρημα πως η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την νομοθέτηση μέτρων προληπτικών.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα από την επόμενη δόση, καθώς τον Ιούλιο υπάρχουν οι αποπληρωμές δανείων προς το ΔΝΤ αλλά και ομολόγων της ΕΚΤ, ενώ αναφέρουν και τις τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τρίτους.

Σύμφωνα με το Reuters ακόμα και με αυτή την υποτυπώδη ρευστότητα η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο να προωθήσει νέα σκληρά μέτρα, έστω και προληπτικού χαρακτήρα και όπως σημειώνει μάλιστα η κυβέρνηση αυτή τον Σεπτέμβριο υποσχέθηκε να μετριάσει τη λιτότητα και την ίδια ώρα διαθέτει ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία.