Του Κωστή Πλάντζου
Ιδιωτικοποιήσεις... μέχρι τον 22ο αιώνα υπόσχεται να κάνει η κυβέρνηση, ιδρύοντας την «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας» που θα αντικαταστήσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και θα έχει διάρκεια ζωής για... 99 χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2125 τουλάχιστον.
Εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ (που «κουβαλάει» και τις αποκρατικοποιήσεις που τρέχουν και τα πακέτα του 17% της ΔΕΗ, του 35% των ΕΛΠΕ, του 65% της ΔΕΠΑ, του 24% της ΕΥΔΑΠ κλπ), στο νέο υπερ-Ταμείο θα υπάγονται επίσης:
- το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που «κρατάει» τις συμμετοχές του δημοσίου στις τράπεζες
- η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με όλα τα κρατικά ακίνητα που κατέχει το δημόσιο
- η υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) στην οποία και θα περιέλθουν οι μετοχές κρατικών επιχειρήσεων -δίχως να διευκρινίζεται ποιές.
Ο νέος φορέας θα ελέγχεται και από ξένους. Συγκεκριμένα θα διοικείται από τη Γενική Συνέλευση του βασικού μετόχου, το Εποπτικό Συμβούλιο, και το Διοιηκητικό Συμβούλιο. Το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) θα απαρτίζεται από 5 μέλη, εκ των οποίων η ελληνική πλευρά θα διορίζει τα 3 μέλη και η Κομισιόν μαζί με τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας τα άλλα 2, ανάμεσα στα οποία και τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία τεσσάρων μελών (κάτι που σημαίνει πως οι 3 Έλληνες δεν θα μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους!).
Το Εποπτικό Συμβούλιο με τη σειρά του θα είναι αυτό που θα διορίζει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διοκητικού Συμβουλίου (ΔΣ), δηλαδή του οργάνου που θα αναλάβει να ασκεί το μάνατζμεντ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας
Με το πολυνομοσχέδιο κυρώνεται και η σύμβαση παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου