11 Μαΐου 2016

Η κυβέρνηση με αφήγημα το χρέος θέλει να ξεχαστεί ο λογαριασμός των μέτρων

Το βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας και στο νέο αφήγημα με επίκεντρο τις ρυθμίσεις για το χρέος ρίχνει το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να πείσει την κοινωνία ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα και η χώρα γυρίζει σελίδα.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε διαβεβαιώσεις και κάλεσε τους υπουργούς να μην «πετούν στα σύννεφα», κι αυτό γιατί το επόμενο διάστημα οι απαιτήσεις θα είναι ακόμα περισσότερες. Στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» γνωρίζουν ότι έχουν μείνει ανοικτές οι λεπτομέρειες. Τα γνωστά ψιλά γράμματα, δηλαδή, που είναι, όμως, πολύ σημαντικά για να κλείσει η αξιολόγηση. «Μέχρι εδώ κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, αλλά η ζωή θα δείξει», έλεγε με νόημα υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, και όπως αναφέρουν συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος ζήτησε από τους υπουργούς να επισπεύσουν το έργο τους για τα επόμενα νομοσχέδια, να επιλυθούν μικρά και μεγάλα ζητήματα και να ακολουθήσει ένα γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία.

Νομοσχέδιο - σκούπα… μ’ ένα πόνο
Το… μείγμα των υπόλοιπων μέτρων, που μένει να νομοθετηθούν, σε συνδυασμό με το δημοσιονομικό «κόφτη», θα έρθουν προς ψήφιση πριν το καθοριστικό Εurogroup της 24ης Μαΐου. Κυβερνητικές πηγές εξηγούν, μάλιστα, ότι για το εν λόγω νομοσχέδιο θα ακολουθηθούν κανονικές διαδικασίες, αν και ο χρόνος που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι πια δύο εβδομάδες.

Το πακέτο, πάντως, θα περιλαμβάνει έμμεσους φόρους της τάξεως του 1% του ΑΕΠ, τα «κόκκινα» δάνεια, τη δημιουργία του φορέα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και τον αυτόματο μηχανισμό. Η κυβέρνηση, πάντως, επιμένει μέχρι κεραίας ότι «δεν υπάρχουν μέτρα στον "κόφτη"», διευκρινίζοντας ότι «έτσι κι αλλιώς όταν είσαι σε μνημόνιο, αν δεν πιάσεις τους στόχους θα πάρεις μέτρα». Στο σημείο αυτό, οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι ο μηχανισμός γίνεται για λόγους διασφάλισης, κοινώς για λόγους αξιοπιστίας απέναντι στους δανειστές.

Όλα για το Χρέος
Σε κάθε περίπτωση, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαβεβαιώνουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, ενώ για το χρέος  τονίζουν ότι «ενδέχεται». Άλλωστε, μέχρι τα τέλη του μήνα τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, με βάση την παλαιότερη εμπειρία των διαπραγματεύσεων.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι «η συζήτηση με το ΔΝΤ συνεχίζεται», όπως και οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ διαβεβαιώνουν ότι ο οδικός χάρτης θα είναι αποτυπωμένος και θα έχει αυτοματισμό.