11 Μαΐου 2016

Αλλάζει στρατηγική ο Κ. Μητσοτάκης

Πρέσινγκ στην κυβέρνηση εντός και εκτός βουλής σχεδιάζει τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βλέπει να απομακρύνεται το σενάριο των εκλογών. Σε ολοήμερο σχολείο σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για πρώτη φορά χθες ο κ. Μητσοτάκης στη δημόσια δήλωσή του για το Eurogroup απέφυγε να μιλήσει για εκλογές καλώντας την κυβέρνηση να «παραδώσει» και να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες.

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού που προηγήθηκε – η εκτίμηση που κυριάρχησε είναι πως οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, θα επικοινωνήσουν σε πανηγυρικούς τόνους τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος, επιχειρώντας να προσπεράσουν τη συμφωνία για το διαρκές μνημόνιο το οποίο αποδέχθηκε η κυβέρνηση.

Και όπως έχει γράψει το Real.gr η επικοινωνιακή αυτή αντεπίθεση του πρωθυπουργού, κατά τις εκτιμήσεις της ΝΔ, μπορεί να συνοδευτεί από έναν στοχευμένο ανασχηματισμό με χαρακτηριστικά διεύρυνσης σε μια προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δείξει ότι "μηδενίζει το κοντέρ".

Για τη ΝΔ το σενάριο των εκλογών φαίνεται τώρα να απομακρύνεται, από τη στιγμή που όπως πιστεύουν στη Λ. Συγγρού, και οι δανειστές βλέπουν ότι έχουν μπροστά τους μια κυβέρνηση που χωρίς προβλήματα και εσωτερικές αναταράξεις μπορεί να ψηφίζει μέτρα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ούτε στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως στην αξιωματική αντιπολίτευση αποκλείουν το οποιοδήποτε "ατύχημα" στη διάρκεια της ψήφισης των έμμεσων φόρων που ακολουθεί του ασφαλιστικού και φορολογικού. Αλλά όπως έλεγε στο Real.gr έμπειρο στέλεχος της ΝΔ "δεν υπάρχει κυβέρνηση που θέλει να αυτοκτονήσει ψηφίζοντας τέτοια μέτρα και μετά να πάει σε εκλογές...".

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, πιστεύουν ότι τυπικά και ουσιαστικά η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη για τις αποφάσεις των ευρωπαίων, ενώ η κυβέρνηση μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων καλείται να φέρει προς ψήφιση στη βουλή τους έμμεσους φόρους, τη συμφωνία για τον «κόφτη» αλλά και τις ρυθμίσεις για την πώληση των κόκκινων δανείων.

Το αίτημα για κάλπες δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη ρητορική του κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε εντολή στους συνεργάτες και στα στελέχη του για ασφυκτικό πρέσινγκ στην κυβέρνηση εντός και εκτός βουλής, με αιχμή τα θέματα της καθημερινότητας και τα προβλήματα εκτός και πέρα του μνημονίου.

Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ έχει σχεδιάσει να επισκεφθεί ολοήμερο σχολείο - πιθανότατα στην Αργυρούπολη ή τη Νίκαια, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή του στο θεσμό και την απόλυτη αντίθεση του κόμματος του σε οποιαδήποτε σκέψη για κατάργηση ή υποβάθμισή του.

Το πρέσινγκ αναμένεται έντονο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με μπαράζ στοχευμένων ερωτήσεων προς τους υπουργούς – όπως, η ερώτηση για τη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, που κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής – συνυπέγραψαν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής και σύσσωμη η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.