18 Μαΐου 2016

Πότε επιτέλους θα γίνουμε ...Αργεντινή;

Η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001 και έγινε παράδειγμα προς αποφυγή για τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Όμως, κάπου 15 χρόνια αργότερα, η χώρα του ταγκό έκανε κάτι άλλο που η Ελλάδα θέλει να κάνει αλλά δεν μπορεί.

Ένα μήνα πριν περίπου η Αργεντινή κατέπληττε πολλούς δανειζόμενη το ποσό των 16,5 δισ. δολαρίων από τις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά από την χρεοκοπία της το 2001.

Για την ακρίβεια η χώρα σχεδίαζε να δανεισθεί 12,5 με 15 δισ. δολάρια αλλά αποδέχθηκε 16,5 δισ. δολάρια γιατί οι προσφορές στη δημοπρασία έφτασαν τα 60 δισ. δολάρια.

Κάπου 9,3 δισ. δολάρια πήγαν για να αποπληρώσουν τα «κοράκια» των αγορών που κατείχαν αργεντίνικα ομόλογα και είχαν κερδίσει δικαστικά στις ΗΠΑ.

Ο νέος, συντηρητικός πρόεδρος Mauricio Macri αποφάσισε να έλθει σε συμφωνία μαζί τους και να κλείσει αυτό το κεφάλαιο σε αντίθεση με την περονική προκάτοχό του που αντιδρούσε.

Τα ομόλογα που δημοπρατήθηκαν είχαν λήξεις από 3 έως 30 χρόνια και το μέσο επιτόκιο ήταν 7,5%.

Η Αργεντινή ανήκει στην ίδια κλάση χωρών με την Νιγηρία-κατηγορία 9- ενώ η Ελλάδα στη κατηγορία 10 μαζί με την Αίγυπτο, την Λευκορωσία, την Ουκρανία και την Μογγολία σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης S&P.

Κοινώς, δεν υπάρχει λοιπόν μεγάλη απόσταση μεταξύ των δυο χωρών παρότι η Ελλάδα έχει την στήριξη της Ευρωζώνης.

H μείωση του ελληνικού ασφάλιστρου κινδύνου μετά την διαφαινόμενη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την απομάκρυνση ακραίων σεναρίων έχει συμπιέσεις τις αποδόσεις των ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 7,4% και η τιμή του ελληνικού strip κοντά στο 68.

Μάλιστα, αρκετοί θεωρούν εφικτό η τιμή του strip που είναι η μεσοσταθμική τιμή των ελληνικών ομολόγων να ανέλθει στο 80 τις επόμενες εβδομάδες που αντιστοιχεί σε απόδοση 10ετούς στο 6,20% περίπου.

Αναμφισβήτητα, η Ελλάδα δεν μπορεί να δανεισθεί σε τέτοια επίπεδα αποδόσεων, έχοντας τόσο υψηλό δημόσιο χρέος.

Δεν το χρειάζεται άλλωστε όταν δανείζεται με επιτόκιο 1% από τον ESM.

Oμως, η πρόσβαση στις αγορές με χαμηλά επιτόκια σε διατηρήσιμη βάση αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να ξεφύγει από την εποχή των μνημονίων.

Το επιχείρησε πετυχημένα το 2014 αλλά δεν είχε συνέχεια λόγω των πολιτικών εξελίξεων, κάποιων λανθασμένων χειρισμών και του γενικότερου κλίματος.

Αυτή την στιγμή κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ μακρινό γιατί δεν συντρέχουν οι συνθήκες και δεν έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες προοπτικές.

Όμως, αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί και η πρόσφατη αναφορά του κ. Τσίπρα σε έξοδο στις αγορές το 2017 δεν θα πρέπει να περιφρονηθεί γιατί δείχνει πως αυτό είναι ο στόχος .

Η επαναφορά της οικονομίας σε κάποιας μορφής κανονικότητα, η βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων και κυρίως η βοήθεια της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά.

Αλλωστε, αν αυτό μπορεί να το κάνει η Αργεντινή, γιατί να μην μπορεί να το κάνει η Ελλάδα;.

Dr. Money
http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/article/1421255/pote-epiteloys-tha-ginoyme-argentinh.html