Τέσσερα χρόνια μετά την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και δύο χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, ο κ. Ανδρέας Μαρτίνης βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινική δικαιοσύνη για υπόθεση δωροδοκίας του κατά την προμήθεια του εξοπλισμού του «Ντυνάν».
Η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων που έχουν συλλέξει οι δικαστικές αρχές καταδεικνύει μεγάλο βαθμό εμπλοκής του άλλοτε ισχυρού άνδρα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) και του κοινωφελούς ιδρύματος «Ντυνάν», της συζύγου του, Γεωργίας, αλλά κι ενός ακόμη συγγενικού τους προσώπου.
«Μαύρο χρήμα» ποσού 3,1 εκατ. μάρκων μπήκε στους λογαριασμούς του Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του από τη γερμανική εταιρία «Hospitalia International» με την δέσμευση ο κ. Μαρτίνης ως πρόεδρος του ΔΣ να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης να επιλέξουν τα προϊόντα του γερμανικού κολοσσού για τον εξοπλισμό του νοσοκομείου. Η «Hospitalia International» είναι εταιρία που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, από τις χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής μέχρι τις χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Στην Ελλάδα η γερμανική εταιρία είχε αναλάβει τον νοσοκομειακό εξοπλισμό στα πανεπιστημιακά νοσηλευτικά ιδρύματα Ιωαννίνων και Πάτρας, καθώς επίσης και στο Ωνάσειο.
Οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς κ.κ. Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος για περίπου δύο χρόνια με εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου αναζητούσαν επίμονα την άκρη του νήματος της ζοφερής αυτής υπόθεσης διαφθοράς.
Σκοπός τους ήταν να εντοπίσουν το «μαύρο χρήμα» για να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία για ξέπλυμα, κάτι που τελικά κατάφεραν όταν έλαβαν τις απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποστείλει στο εξωτερικό.
Από τα στοιχεία που έλαβαν, χαρτογράφησαν τις διαδρομές της μίζας η οποία ακολούθησε μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιρειών πριν διοχετευτεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας και «επενδυθεί» σε ακίνητη περιουσία. Κάτοχοι των ενοχοποιητικών λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Μαρτίνης και η σύζυγός του, όπως και ένα ακόμη συγγενικό τους πρόσωπο.
Η δράση του κ. Μαρτίνη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τοποθετείται χρονικά το 1998, κι ενώ το νοσοκομείο βρισκόταν υπό ανέγερση. Ο πρόεδρος του ΔΣ του κοινωφελούς ιδρύματος εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών προμήθειας νοσοκομειακού εξοπλισμού και μεταξύ άλλων υποβλήθηκε προσφορά της γερμανικής εταιρίας ΗospitaliaInternational.
Παρότι δεν ήταν η οικονομικότερη προσφορά, η επιτροπή προμηθειών του «Ντυνάν» κατέληξε στην επιλογή της. Και αυτό έγινε, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, διότι «ο Ανδρέας Μαρτίνης ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών είτε ως πρόεδρος του ΔΣ του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησε το γεγονός ότι είχε λάβει από τη Ηospitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1,9 εκατ. δολλαρίων σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης για τον εξοπλισμό στην εν λόγω εταιρία».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εάν τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής προμηθειών και του ΔΣ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν θα συναινούσαν στην ανάθεση του έργου στην εταιρία Hospitalia International, με τίμημα μάλιστα το οποίο ανέρχονταν 11.246.014.650 δραχμές.
Τα χρήματα της μίζας κατατέθηκαν στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse και επέστρεψαν σύμφωνα με τους εισαγγελείς στην Ελλάδα μέσω της αγοράς ακινήτων. Οι δύο κατηγορούμενοι, ο κ. Μαρτίνης και η σύζυγός του, αρνούνται όλες τις κατηγορίες και με το επιχείρημα ότι τα χρήματα προέρχονται από την οικογενειακή τους περιουσία, είναι νόμιμα και φορολογημένα θα προσπαθήσουν να αποφύγουν το χειρότερο σενάριο, που είναι η προφυλάκιση.
Βασιλική Κόκκαλη, Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ