18 Μαΐου 2016

Στην Ευρωβουλή φέρνει η Μ. Σπυράκη το κουκούλωμα από τον Τσίπρα της υπόθεσης με τον πρέσβη της Βενεζουέλας

Στο Ευρωκοινοβούλιο φέρνει η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Μαρία Σπυράκη την υπόθεση των καταγγελιών υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα για σεξουαλική παρενόχληση. Ειδικότερα η κυρία Σπυράκη απευθύνεται στην Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και τη ρωτά τι προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για αξιωματούχους Τρίτων Χωρών στην περίπτωση που στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Παράλληλα, η Ευρωβουλευτής, θέτει και το ζήτημα των αρχών της Ε.Ε. και επικαλούμενη την επιστολή του πρωθυπουργού, όπως την δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα», ζητά να μάθει αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διακρίνει παραβίαση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ολόκληρη η ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με καταγγελίες, που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ‘’Πρώτο Θέμα’’, ο πρώην πρέσβης της Βενεζουέλας την περίοδο 2012 - 2013 παρενοχλούσε γυναίκες υπαλλήλους, έκανε χρήση βίας, και φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει μία από τις εργαζόμενες. Αφού τα θύματα κατήγγειλαν το ζήτημα στην Κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο πρώην πρέσβης τα απείλησε πως σε περίπτωση νέας καταγγελίας θα απολύονταν.

Σε επιστολή του, από το 2013, ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Τσίπρας, προτρέπει τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας να παρέμβει άμεσα ώστε να συγκαλυφθεί το άνω θέμα, καθώς η δημοσιοποίηση του θα εξέθετε την ‘’Αριστερά’’.

Ειδικά, ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του προς τον κ. Μαδούρο αναφέρει: ‘’…Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα’’.

Μετά την αντικατάσταση του Πρέσβη το 2013, τέσσερις από τις πέντε υπαλλήλους που είχαν πέσει θύματα παρενόχλησης, απολύθηκαν αναιτιολόγητα το φθινόπωρο του 2015.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Α. Τι προβλέπεται για διπλωμάτες τρίτων χωρών που εργάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος στην περίπτωση που στοιχειοθετηθεί το αδίκημα;

Β. Διακρίνει η Επιτροπή παραβίαση των αρχών της Ε.Ε. στην επιστολή του κ. Τσίπρα;».

http://www.liberal.gr/arthro/50951/epikairotita/2016/stin-eurobouli-fernei-i-m-spuraki-tin-upothesi-me-ton-presbi-tis-benezouelas.html