10 Μαΐου 2016

Ιταλία: Selfie με το δήμαρχο του Μπάρι είχε τρομοκράτης που συνελήφθη

Ο δήμαρχος (αριστερά) με τον συλληφθέντα (δεξιά)

Ο Αφγανός σχεδίαζε επιθέσεις σε Ιταλία, Βρετανία, Βέλγιο και Γαλλία - Δύο ακόμα συνελήφθησαν και δύο καταζητούνται - Είχαν άδεια παραμονήςΣτη σύλληψη τριών υπόπτων για τρομοκρατία προχώρησαν οι ιταλικές αρχές σε Μπάρι και Μιλάνο, ενώ καταζητούνται ακόμα δύο σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera οι συλληφθέντες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία, ενώ τους είχε παρασχεθεί άδεια παραμονής.

Οι καραμπινιέροι σε επιχείρηση που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, συνέλαβαν τον 23χρονο Αφγανό Χακίμ Νασίρι, τον 29χρονο συμπατριώτη του Γκουλιστάν Αχμαντζάι, στο Μπάρι και τον 24χρονο Πακιστανό Ζουλφικάρ Αμτζάντ, στο Μιλάνο.

Από τις ιταλικές αρχές καταζητούνται οι Αφγανοί Κάρι Κχαστεμίρε Αχμαντζάι και ο Σουργκούλ Αχμαντζάι.

Από τους συλληφθέντες ο Νασίρι είχε φωτογραφηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο με τον δήμαρχο του Μπάρι, Αντόνιο Ντεκάρο, σε πορεία που είχε διοργανωθεί για την ενσωμάτωση μεταναστών στην Ιταλία.

Έπειτα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι δύο ύποπτοι είχαν ταξιδέψει ή επρόκειτο να ταξιδέψουν στο Παρίσι και μετά στην Καμπούλ.

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική της ιταλικής αστυνομίας οι ύποπτοι σχεδίαζαν επιθέσεις σε αεροδρόμια, λιμάνια, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, αλλά και «χτυπήματα» κατά αστυνομικών δυνάμεων σε Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία.

Στα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων, μάλιστα, βρέθηκαν εικόνες με τον Νασίρι να ποζάρει κρατώντας Καλάσνικοφ σε σούπερ μάρκετ, αλλά και μπροστά από όχημα της ιταλικής αστυνομίας, ενώ οι υπόλοιποι συλληφθέντες φωτογραφίζονται μπροστά από φρεγάτες του ιταλικού ναυτικού.

Την ίδια ώρα, στα κινητά τους τηλέφωνα βρέθηκαν και εικόνες από ακρωτηριασμένους Αμερικανούς πεζοναύτες, όπως και καρικατούρες του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος απεικονίζεται σαν γάιδαρος ενώ δίπλα του απεικονίζονται σημαίες του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα, εικόνες από Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν βρέθηκαν στο ιστορικό αναζητήσεων των υπολογιστών των συλληφθέντων, ενώ ο Νασίρι φωτογραφήθηκε να κάνει άσεμνη χειρονομία μπροστά σε αφίσα της βραβευμένης με Νόμπελ Μαλάλα που έδωσε μάχη για την εκπαίδευση των κοριτσιών στο Πακιστάν και δέχθηκε επίθεση από Ταλιμπάν.

Ανάμεσα, όμως, στις εικόνες βρίσκονται και φωτογραφίες του Μπάρι, της Ρώμης και του Λονδίνου.