02 Ιουνίου 2016

Οι 10 κορυφαίες στιγμές του EURO: Η μαγεία του Πλατινί στον ημιτελικό του 1984 [βίντεο]

Το ταξίδι στο χρόνο συνεχίζεται, ξετυλίγοντας το κουβάρι με τις 10 πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορια του EURO. Μετά το πέναλτι του Πανένκα, σειρά παίρνει η εμβληματική φυσιογνωμία του Μισέλ Πλατινί.

Η τελευταία φορά που η Γαλλία διοργάνωσε EURO, ήταν το 1984, κατορθώνοντας να κατακτήσει και το τρόπαιο. Κι αν πάντα ο τελικός είναι αυτός που κλέβει την παράσταση, στη συγκεκριμένη διοργάνωση ο ημιτελικός έμεινε χαραγμένος στη μνήμη όλων.

Στο Βελοντρόμ, η Γαλλία αντιμετώπιζε την Πορτογαλία και μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας, η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση. Εκει οι Πορτογάλοι, πήραν προβάδισμα και όλα έδειχναν ότι θα έπαιρναν την πρόκριση στον τελικό. Ομως επτά λεπτά πριν το τέλος όλα άλλαξαν. Ο Ντομέρζ ισοφάρισε στο 114' και ένα λεπτό πριν τη λήξη, ο Πλατινί χάρισε στην Γαλλία την πρόκριση στον τελικό.

Τι σήμαινε το γκολ

Είναι το παιχνίδι με την πιο δραματική ανατροπή στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και σημείο αναφοράς στο ποδόσφαιρο της χώρας. 14 χρόνια μετά, στο ίδιο γήπεδο, η Γαλλία στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.

Πως το θυμάται ο Πλατινί

Στα τελευταία επτά λεπτά της παράτασης, ήμασταν απεγνωσμένοι. Επρεπε να πάρουμε τη νικη, ειδικά από την στιγμή που ο Τιγκανά μας είχε πει πως ποτέ δεν είχε κερδίσει μια αναμέτρηση στα πέναλτι. Έπρεπε να τα αποφύγουμε και τα καταφέραμε.

Είπαν για το παιχνίδι

Μισέλ Ιδάλγο (Προπονητής Γαλλίας) «Για λίγα λεπτά, νόμιζα ότι όλα είχαν τελειώσει. Επιστρέψαμε από την κόλαση».

L'equipe: «Το κλειδί του παραδείσου», το πρωτοσέλιδο αναφερόμενο στο γκολ του Πλατινί