02 Ιουνίου 2016

ΣΤΑ 4 ΛΕΜΕ! Καταργείται ο έλεγχος της Βουλής για το ΤΑΙΠΕΔ-Στο υπερταμείο για ξεπούλημα και τα ακίνητα του ΕΟΤ

Σε κατάργηση της υποχρέωσης του υπουργείου Οικονομικών να ενημερώνει τη Βουλή και συγκεκριμένα την επιτροπή του άρθρου 49Α για τις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και του απολογισμού του για έλεγχο, προχωρά με τροπολογία η κυβέρνηση.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι η κατάργησή αυτή αιτιολογείται διότι πλέον θα υποβάλλονται ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ όπως ορίζει το άρθρο 195 του ν.389/2016.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση περιγράφεται ως εξής: «η περίπτωση α΄της παραγράφου 12 και οι παράγραφοι 13 έως 16 του άρθρου 3 του νν.3986/2011 καταργούνται από την έναρξη ισχύος του Εσωτερικού Κανονισμού της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ».

Στις εταιρείες διαχείρισης και τα δάνεια πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών- Απελευθέρωση και για τα εγγυημένα του δημοσίου

Σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα μπορούν να μεταβιβάζονται τελικά και τα στεγαστικά δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ που μέχρι σήμερα είχαν εξαιρεθεί από το νόμο μέχρι τις 31.12.2017.

Η κυβέρνηση έφερε τροπολογία στη Βουλή με την υπογραφή του Γιώργου Σταθάκη η οποία αίρει την προηγούμενη απαγόρευση ως προς την ανάθεση διαχείρισης από τρίτους, ωστόσο συνεχίζει να εξαιρεί τα συγκεκριμένα δάνεια φυσικών προσώπων και μικρών εταιρειών που έχουν ενέχυρο πρώτης κατοικίας από τη δυνατότητα πώλησης σε funds.

Με άλλη διάταξη απελευθερώνεται πλέον η πώληση και η ανάθεση διαχείρισης όλων των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο δανείων, συνολικού ανεξόφλητου υπόλοιπου 13,7 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Τσακαλώτο, η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τους θεσμούς ώστε τυχόν καταπτώσεις εγγυήσεων να μην υπολογίζονται για την ενεργοποίηση του «κόφτη».

Β. Γ.
http://www.liberal.gr/arthro/54760/oikonomia/2016/katargeitai-o-elegchos-tis-boulis-gia-to-taiped.html

Στο υπερταμείο προς πώληση για 99 χρόνια και τα ακίνητα του ΕΟΤ

Με νέα τροπολογία «ουρά» που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή την τελευταία στιγμή

Στον «προθάλαμο» της εκποίησης του νέου υπερταμείου βάζει και τα ακίνητα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού η κυβέρνηση με νέα τροπολογία «ουρά» της τελευταίας στιγμής  που κατέθεσε στη Βουλή.

Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση της τροπολογίας «μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) και τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ΕΟΤ και τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΑΔ είναι μια από τις θυγατρικές του υπερταμείου.

Επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η ίδια ρύθμιση προβλέπει ότι πιθανή κατάπτωση «κόκκινου» δανείου που έχει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου δεν θα επηρεάσει τον «κόφτη» ούτε το πλεόνασμα.

Νωρίτερα ο υπουργός επιβεβαίωσε – διαψεύδοντας την επί τω χείρω τροποποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής που προκαλεί άλλη τροπολογία.

«Για τον αυτόματο μηχανισμό, τον περίφημο «κόφτη» ακούω κάποιους να λένε ότι χειροτερεύει. Δεν γίνεται όμως πιο σκληρός αλλά σε μερικές περιπτώσεις θα λαμβάνει υπόψη και τις δευτερογενείς επιπτώσεις των μέτρων» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι με τις νέες τροπολογίες «ολοκληρώνουμε το κλείσιμο της αξιολόγησης» και πως «Ο ήλιος θα βγει και αύριο το πρωί και θα είναι μια ωραία μέρα. Όποιες προσδοκίες είχε η αντιπολίτευση διαψεύδονται».

Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ