15 Ιουνίου 2016

Το Ποτάμι: Χωρίς προσωπικό η ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ για να στείλουν αμόρφωτα κοπρόσκυλα Καρανίκες

Χωρίς προσωπικό θα μείνει η ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ, καθώς αίρονται οι αποσπάσεις όλων των υπαλλήλων, με διάταξη στον αναπτυξιακό νόμο.

Οπως καταγγέλει το Ποτάμι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ακολουθώντας το κομματικό παιχνίδι (φύγε εσύ- έλα εσύ) μέσα στο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη, έχει βάλει διάταξη με την οποία «αίρει όλες τις αποσπάσεις των υπηρετούντων υπαλλήλων στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ» με ημερομηνία εφαρμογής την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό συζήτηση νόμου.»

Η συγκεκριμένη διάταξη θα οδηγήσει να μείνει η αντιπροσωπεία μας στον ΟΟΣΑ χωρίς προσωπικό από τη δημοσίευση του Νόμου, αφού αίρονται οι αποσπάσεις ΟΛΩΝ των υπαλλήλων. Διαταράσσεται έτσι πλήρως η λειτουργία και η συνέχεια της δραστηριότητας της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας και η εκπροσώπηση της χώρας στον Διεθνή Οργανισμό. Το Ποτάμι πιστεύει ότι οι θέσεις στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας αποτελούν το πρόσωπο της πατρίδας μας στο εξωτερικό, τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Το μόνο που μένει σταθερό είναι το πελατειακό κράτος. Οι παροικούντες στην Ελληνική πελατειακή Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά ότι κάθε νέα κυβέρνηση έβρισκε τρόπους να απομακρύνει τα στελέχη της διοίκησης που υπηρετούσαν σε επίζηλες θέσεις ώστε να στελεχώσει τις θέσεις αυτές με άλλους, δικούς της, εκλεκτούς. Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου ο νομοθέτης είχε προβλέψει κάποιου είδους προστασία έναντι τέτοιου είδους κομματικών παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση σε μία θέση για συγκεκριμένη θητεία πριν τη λήξη της οποίας ο υπάλληλος δεν μπορεί να απομακρυνθεί (ει μη μόνο αν έχει διαπράξει κάποιο παράπτωμα), ο πελατειακός μηχανισμός έβρισκε τρόπους να παρακάμψει την όποια πρόνοια είχε ληφθεί.

Συνήθως αυτά τα εμπόδια ξεπερνιόνταν με τον ίδιο τρόπο που εξ αρχής τίθονταν: με μια νέα νομοθετική διάταξη αίρονταν οι αποσπάσεις των ήδη υπηρετούντων στελεχών. Με αυτό τον τρόπο, σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης μπορεί να μην είχαμε τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους να διαμαρτύρονται στην πλατεία Κλαυθμώνος, είχαμε όμως αυτό το ιδιότυπο στρώμα της υψηλόβαθμης δημοσιοϋπαλληλίας η οποία μετακινούνταν μεταξύ των θέσεων «φιλέτα» και των θέσεων «ψυγεία», ανάλογα με τον εκάστοτε κομματικό πάτρωνα.

Δεν είναι κομματικά έπαθλα να τα διεκδικούν και να τα μοιράζουν κατά το δοκούν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Γι’ αυτό πρέπει τόσο η τοποθέτηση του προσωπικού σε αυτές όσο και η πιθανή απομάκρυνσή τους να γίνεται με σαφή κριτήρια, βάσει περιγράμματος θέσης και κατόπιν ουσιαστικής αξιολόγησης της απόδοσής τους. Η κακή πρακτική του παρελθόντος όχι μόνο δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αντιγραφή της πελατειακής λογικής από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά πρέπει να αποτελέσει μάθημα προς συμμόρφωση. Δυστυχώς όμως, αποτελεί μάθημα προς αντιγραφή και από αυτή την κυβέρνηση.