15 Ιουνίου 2016

Βουλή: «Εμπλοκή» στην ακρόαση Τσατάνη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Επί δύο και πλέον ώρες η συνεδρίαση «εγκλωβίστηκε» στο αίτημα της εισαγγελέως εφετών για την παρουσία δύο δικηγόρων που την συνόδευαν

Διαδικαστικά προσχώματα και επιμέρους ζητήματα στάθηκαν εμπόδιο για να επισέλθει η ακρόαση της κυρίας Γεωργίας Τσατάνη από τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην ουσία της υπόθεσης που ανέκυψε μετά την αναφορά της περί κυβερνητικών παρεμβάσεων στην έρευνα για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.

Επί δύο και πλέον ώρες η συνεδρίαση «εγκλωβίστηκε» στο αίτημα της εισαγγελέως εφετών για την παρουσία δύο δικηγόρων που την συνόδευαν.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η δικαστική λειτουργός είχε αρνηθεί να προσέλθει στη Βουλή ενώ στην συνέχεια πρότεινε στα μέλη της επιτροπής να προσέλθουν στο δικό της γραφείο. Εν τέλει δια του συνηγόρου της Θάνου Σοφού πρότεινε εγγράφως να παραστούν στην ακρόαση της και οι δικηγόροι της κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό  βάσει του Κανονισμού της Βουλής.

Επιχειρώντας ωστόσο να αντικρούσει την άρνηση της επιτροπής υποστήριξε ότι οι δικηγόροι δεν θα παραστούν ως «νομικοί παραστάτες» αλλά ως «ειδικοί βοηθητικοί επιστήμονες».

Όμως, η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου επέμεινε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει «κλιμάκωση» σε ό,τι αφορά τη γενικότερη στάση της δικαστικής λειτουργού. Παρά ταύτα πρότεινε να υπάρξει νέο έγγραφο αίτημα από την πλευρά της για να έρθουν σε άλλη συνεδρίαση ως συνεργάτες.

Από την πλευρά της η κυρία Τσατάνη υποστήριξε ότι είναι στη διάθεση της επιτροπής, ενώ επιχειρώντας να εξηγήσει την αρχική της άρνηση για παρουσία στην επιτροπή είπε ότι προΐσταται σε υποθέσεις τρομοκρατίας και «για αυτό επιθυμώ για λόγους σοβαρούς προσωπικής μου ασφάλειας να μην έχω παρατεταμένη τηλεοπτική κάλυψη του προσώπου μου».

Αναφορικά με τους συνηγόρους της υποστήριξε ότι ήθελε να παρίστανται στην ακρόαση «επειδή είναι πάρα πολλά τα έγγραφα και θα ήταν αδύνατο να εξέρχομαι της αιθούσης για να σας τα προσκομίζω. Δεν τους κάλεσα ως δικηγόρους αλλά ως ειδικούς συνεργάτες στο θέμα διαχείρισης των εγγράφων».

Πάντως, η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι μετά από επικοινωνία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, διαπιστώθηκε ότι η κυρία Τσατάνη δεν προΐσταται των υποθέσεων τρομοκρατίας.