15 Ιουνίου 2016

Διέρρευσε φωτογραφία με τη σορό του ηγέτη του Ισλαμικού Χαλιφάτου

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν συριακοί τηλεοπτικοί σταθμοί ο ηγέτης του Ισλαμικού Χαλιφάτου Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι φέρεται να είναι νεκρός, χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τονθάνατο του.
Άλλες πληροφορίες φέρουν τον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής.

Μάλιστα, στις 10 Ιουνίου το ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο Al Sumariya είχε μεταδώσει, επικαλούμενο τοπικές πηγές στην επαρχία Νινευή, ότι ο αλ Μπαγκντάντι μαζί με διοικητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου είχαν τραυματισθεί όταν αεροπορικές επιδρομές έθεσαν ως στόχο τα κρησφύγετα τους.

Μέχρι στιγμής ο διεθνής συνασπισμός κατά του Χαλιφάτου δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε όμως έχει διαψεύσει ότι έχουν γίνει οι συγκεκριμένες αεροπορικές επιδρομές.


Δείτε το βίντεο:


Ποιος ήταν ο ηγέτης του Ισλαμικού Χαλιφάτου

Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1971 στην πόλη Σαμάρα του Ιράκ ως Ιμπραήμ Αλί Μωάμεθ Αουάντ αλ Μπαντρί αλ Σαμαράι.


Όπως αναφέρουν πληροφορίες οι συμμαθητές του στο τζαμί τον περιγράφουν ως ένα συνεσταλμένο παιδί που ήταν ταγμένο στη θρησκευτική μελέτη και την ειρήνη, καθώς μισούσε τη βία. Τον Ιούλιο του 2013 ο Μπαγκνταντί ήταν πια κάτοχος διδακτορικού τίτλου στις ισλαμικές σπουδές από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης, έχοντας ήδη πάρει πτυχίο και μεταπτυχιακό από το ίδιο πανεπιστήμιο. Πέρα από ακαδημαϊκός, ο Αμπού ήταν τώρα και θρησκευτικός δάσκαλος του Ισλάμ, διδάσκοντας το Κοράνι στις νεότερες γενιές.

Ο Μπαγκνταντί θεωρείται αυθεντία στη Σαρία και θεωρείται ως ένας φωτισμένος κήρυκας αλλά και μεγάλος παιδαγωγός του ισλαμικού πολιτισμού, πριν αναλάβει βέβαια τον νέο ρόλο του. Την πρώτη του εξτρεμιστική δράση φέρεται να αναλαμβάνει το 2003, κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στην πατρίδα του, το Ιράκ. Εκείνη την εποχή φέρεται να ήταν ακόμα κληρικός σε τζαμί προαστίου της Βαγδάτης, ενώ δεν αποκλείεται καθόλου να ήταν ήδη ενταγμένος σε παραστρατιωτική τζιχαντιστική σέχτα από την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν ακόμα.

Ο Μπαγκντάντι έπεσε στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής τον Φεβρουάριο του 2004 κοντά στη Φαλούτζα και την επόμενη χρονιά μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Bucca, όπου έμεινε μέχρι το 2009. Μετά την απελευθέρωσή του φιγουράρει πια ως ένας από τους αρχηγούς της αλ Κάιντα του Ιράκ, καθώς το Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ δεν ήταν παρά το τοπικό όνομα του ιρακινού βραχίονα της αλ Κάιντα. Ο 43χρονος Μπαγκντάντι διαφώνησε με τον Αλ Ζαουάχρι, σχετικά με το διαχωρισμό του ένοπλου αγώνα σε κάθε χώρα, οπότε η Αλ Κάιντα διέκοψε τις σχέσεις της με το ISIL, που πλέον μάχεται αυτόνομα για τη δημιουργία ενός νέου «χαλιφάτου» στο Ιράκ και τη Συρία.