Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το βίντεο που αναρτήθηκε, το πρωί της Παρασκευής, από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook που στόχο είχε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να πείσει τους Έλληνες να τρέξουν να δώσουν αίμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας στις 14 Ιουνίου.
Το περιεχόμενο του εν λόγω βίντεο χαρακτηρίστηκε από αρκετούς ως σεξιστικό αφού οι άντρες που παρουσιάζονται ως ήρωες στο πρώτο κομμάτι του σποτ περιτριγυρίζονται από πανέμορφες γυναίκες οι οποίες τους κοιτούν με θαυμασμό για τις ηρωικές τους πράξεις. Έτσι, για πολλούς ο άντρας που πήγε να δώσει αίμα, στο δεύτερο μέρος του βίντεο δείχνει σαν να παρακινήθηκε από αυτό ακριβώς το γεγονός.
«Νομίζω ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που είδαν το βίντεο, χθες μετρούσε 120.000 προβολές, έχουν θετική ανταπόκριση. Δηλαδή τα αρνητικά μηνύματα είναι λίγα, που σημαίνει ότι ο κόσμος κατάλαβε τι έλεγε το βίντεο», λέει στο protothema.gr η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Χάρις Ματσούκα.
«Η αντίληψη είναι ότι ο καθημερινός άνθρωπος, ένας από εμάς, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που δεν έχει κάποια ιδιαίτερη χαρακτηριστική λάμψη, γίνεται ήρωας δίνοντας αίμα. Αυτό είναι το κόνσεπτ», λέει και συνεχίζει: «Το κομμάτι που βλέπουμε στην αρχή είναι σατιρικό και νομίζω ότι δεν είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει κανείς, είναι στη φαντασία του πρωταγωνιστή μας. Είναι κυρίαρχα πρότυπα τα οποία σατιρίζουμε, το ίδιο και ο γιατρός ο οποίος κυκλοφορεί ατσαλάκωτος στο διάδρομο με νοσοκόμες-μοντέλα δίπλα του».
«Θέλω να σας πω ότι είμαι κι εγώ γιατρός και βεβαίως καθόλου δεν απαξιώνω το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών οι οποίοι κάνουν υπερπροσπάθεια σε συνθήκες reality και όχι virtual reality που δείχνει το πρώτο μέρος. Στις συνθήκες reality όπου μπαίνουμε στο δεύτερο μέρος του σποτ, όπου ο πρωταγωνιστής πηγαίνει σε μία πραγματική αιμοδοσία να δώσει αίμα, όπου η νοσηλεύτρια είναι ένα πρόσχαρο και προσηνές πρόσωπο και δεν έχει τίποτα από μοντέλο. Σεμνή, με το μαλλάκι της μαζεμένο, χαρωπή και ευχάριστη. Δεν νομίζω ότι έχει μεγάλο περιθώριο παρερμηνείας το σποτάκι», τονίζει η κυρία Ματσούκα.
Όσο για τα σχόλια που κάνουν λόγο για σεξιστικό βίντεο σημειώνει πως «σατιρίζει αυτό το πρότυπο, δεν το ενστερνίζεται ίσα ίσα θεωρώ ότι ακριβώς αποδομεί αυτό το κυρίαρχο σεξιστικό όπως λέτε πρότυπο».
Ερωτηθείσα γιατί επιλέχτηκε ένα τέτοιο κόνσεπτ προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι όπως είναι αυτό της αιμοδοσίας εξηγεί: «Προσπαθήσαμε να κάνουμε λίγο πιο… φρέσκο το μήνυμα που προβάλουμε. Δεν είχαν πάρα πολύ καλή διεισδυτικότητα τα μηνύματα που μέχρι τώρα παράγουμε, τα όποια είχαν μία κλασική γλώσσα. Σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε στη νέα γενιά, οι οποίοι μάλιστα το έχουν δει με πάρα πολύ καλό μάτι, με ενθουσιασμό σχεδόν. Δεν θεωρώ ότι θίγουμε κανέναν, πιστεύω ότι είναι πολύ σαφές το μήνυμα».
Και καταλήγει, λέγοντας: «Ηξερα ότι είναι λίγο αιρετικό αλλά φανταζόμουν ότι η ελληνική κοινωνία έχει περισσότερο χιούμορ και ανεκτικότητα. Η σάτιρα είναι ένα δύσκολο είδος, που για να το αποδεχθείς χρειάζεται και ανεκτικότητα και χιούμορ. Φαίνεται ότι δεν έχουμε όσο φανταζόμουν εγώ. Επιμένω πάντως ότι αυτό το σποτ μόνο σεξιστικό δεν είναι. Είμαι από αυτόν τον χώρο δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να αποδομήσω τον ρόλο των γιατρών και των νοσηλευτών τους όποιους τιμώ και οι οποίοι είναι συμπαραστάτες μας στην κάθε στιγμή. Μέχρι στιγμής από τους γιατρούς δεν έχω εισπράξει κάτι, από τους νοσηλευτές έχω δει και θετικές και αρνητικές αντιδράσεις στο Διαδίκτυο».
Μαρία Κατσή
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ