25 Ιουνίου 2016

ΒΙΝΤΕΟ-ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΕΕ ΤΑ ΓΑΤΑΚΙΑ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ! Σκωτία: Ξεκινάμε συζητήσεις για την παραμονή μας στην Ευρώπη

Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζεον καθιστά σαφές ότι διαχωρίζει τη θέση της από το Brexit, βλέπoντας το σκωτσέζικο μέλλον στους κόλπους της ΕΕ - Στο τραπέζι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας - Πάνω από 100.000 υπογραφές για την... ανεξαρτησία του Λονδίνου και την παραμονή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Λίγες ώρες μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία που κατέγραψαν την επιθυμία 17.500.000 πολιτών να μην αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο διχασμός στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εμφανής.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον διαχώρισε και επισήμως τη θέση της από τη στάση της Βρετανίας, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά αμέσως συζητήσεις με τα μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Στάρτζον από την πρώτη κιόλας στιγμή κατέστησε σαφές βλέπει το μέλλον του Εδιμβούργου στους κόλπους της ΕΕ, γι' αυτό και εξέφρασε την απόφασή της να προστατεύσει τη θέση της χώρας στην Ένωση.

Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχουν σκέψης για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να υιοθετηθεί η απαραίτητη νομοθεσία. Επιπλέον δήλωσε ότι θα συγκροτήσει μια ομάδα ειδικών που θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στο πώς μια χώρα μπορεί να διαχειριστεί τη σχέση της με την ΕΕ στο μέλλον.

Παρόμοια τοποθέτηση έκανε και ο πρώην ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Αποτελεί «δημοκρατική επιταγή» η βρετανική κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, δήλωσε την Παρασκευή και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες.

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει τώρα δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πράγματι πιστεύω ότι αποτελεί μια δημοκρατική επιταγή να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα», δήλωσε ο ΜακΓκίνες του Σιν Φέιν στο ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

«Τώρα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί. Οι συνέπειες για όλους μας στη νήσο της Ιρλανδίας είναι απόλυτα βαριές. Αυτό μπορεί να έχει πολύ βαθιές συνέπειες για την οικονομία μας» στη Βόρεια Ιρλανδία, σημείωσε.