01 Ιουνίου 2016

Δείτε μαχητικό MiG-29 να σπάει το φράγμα του ήχου! Απίστευτο ΒΙΝΤΕΟ

Το παρακάτω βίντεο τραβήχτηκε απο τον διάσημο παραγωγό αεροπορικών βίντεο Artur Sarkysian για την MigFlug, μια εταιρεία που προσφέρει πτήσεις με μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 Fulcrum στα πλαίσια της Edge of Space Mission.

O Sarkysian, γράφει η ιστοσελίδα The Aviationist, τοποθέτησε GoPro κάμερες στις εξωτερικές επιφάνειες του διθέσιου Mig-29UB με τέτοιο τρόπο που να μπορούνε να αντέχουν ταχύτητες μέχρι και 2450 χλμ/ώρα και συντελεστή φορτίου 9 g.

Μία από αυτές τις κάμερες κατάφερε να τραβήξει την στιγμή που το "ωστικό κύμα"(shock wave) πέρασε πάνω απο το φτερό του Fulcrum καθώς το αεροσκάφος ξεπέρασε το Mach 1,0.

Το κύμα πίεσης είναι ορατό με τη μορφή μιας γραμμής που κινείται πάνω από το δεξιό φτερό του MiG-29 μέχρι και που εξαφανίζεται πίσω από το αεροσκάφος:  Όταν ένα αεροσκάφος περνά απο την ατμόσφαιρα δημιουργεί μια σειρά από κύματα πίεσης παρόμοια με αυτα που δημιουργεί ενα πλοίο στο νερό.  Αυτά τα κύματα ταξιδεύουν σην ταχύτητα του ήχου.
Όσο αυξάνεται η ταχύτητα του αεροσκάφους, τα κύματα αναγκαστικά συμπιέζονται. Τελικά συγχωνεύονται ως ένα ενιαίο “ωστικό κύμα” (shock wave), το οποίο φτάνει την ταχύτητα του ήχου.

Προσοχή: Οι μετρήσεις της ταχύτητας στο βίντεο δεν είναι απόλυτα σωστές, καθώς η λήψη τους έγινε απο την κάμερα GoPro και οχι απο το αεροσκάφο. Ωστόσο στα 40.000 πόδια το Mach 1,0 ισοδυναμεί με CAS 312 kts με TAS 573 kts, ως εκ τούτου, δεν είναι πολύ μακριά από το ΔΛΠ (IAS) που υπολόγισε η συσκευή.

Δείτε πολλές φορές το συγκεκριμένο σημείο του βίντεο για να μπορέσετε να παρατηρήσετε τη λεπτή γραμμή