06 Ιουνίου 2016

Η νέα αυταπάτη του ΣΥΡΙΖΑ το αριστερό «success story»

Παρά τον ορυμαγδό των φορολογικών μέτρων και το κύμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζει ρόδινη την προοπτική της ελληνική οικονομίας

Στην υπόσχεση ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ξεκινάει μία νέα εποχή, σχεδόν… ευδαιμονίας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, επιμένει η κυβέρνηση, παρά τον ορυμαγδό των φορολογικών μέτρων και το κύμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, που φέρνει το πέρας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τη θεωρία για ένα νέο «success story» - αυτή τη φορά αριστερό – ώστε να αντιπαρέλθει την σκληρή κριτική που της ασκείται για την επώδυνη συμφωνία με την τρόικα, αλλά και να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες αναμένονται.

Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στη σταθερότητα, που αναμένεται να υπάρξει μετά από μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Προβάλει δε κύριο στόχο της την επιστροφή στην ανάπτυξη με δίκαιη αναδιανομή των θετικών της αποτελεσμάτων.

Οι κυβερνώντες πάντως υποβαθμίζουν εντελώς τις πιθανές υφεσιακές επιπτώσεις των φορολογικών μέτρων, παρότι η ίδια συνταγή κατά το παρελθόν, προκάλεσε ένα σπιράλ ύφεσης και ενός φαύλου κύκλου: η υπερφορολόγηση δεν έφερε τα αναμενόμενα έσοδα, αύξησε τη φοροδιαφυγή, περιόρισε την ανάπτυξη, οδήγησε σε μη επίτευξη των στόχων, κάτι πόυ είχε ως αποτέλεσμα τα δημοσιονομικά κενά, που με τη σειρά τους έφεραν και νέα υπερφορολόγηση και στην επανάληψη αυτής της αδιέξοδης πορείας. Η κυβέρνηση κάνει σαν να μην υπήρξε ήδη η εμπειρία της αποτυχίας αυτής και επιμένει να εμφανίζει ρόδινη την προοπτική της ελληνική οικονομίας.  

Όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (στην Αυγή) στο πρώτο πλάνο του κυβερνητικού σχεδιασμού μπαίνουν πλέον «η κοινωνική προστασία των αδυνάμων, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών, οι ενεργές πολιτικές καταπολέμησης της μακροχρόνιας ανεργίας ώστε σε βάθος τετραετίας να επιτευχθεί σύγκλιση με το μέσο όρο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών δαπανών». Αυτός ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020, το οποίο θα έρθει το επόμενο διάστημα, δηλώνει ο κ. Χουλιαράκης. Κατά τον αναπληρωτή υπουργό «η επιτυχής αξιοποίηση νέων εργαλείων διεύρυνσης της φορολογικής βάσης αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση τους αμέσως επόμενους μήνες, ώστε να εξαλείψει πολλαπλές μορφές ανισοτήτων και να επιτρέψει σταδιακά τη μείωση φορολογικών συντελεστών με τρόπο ασφαλή και δίκαιο».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δηλώνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός απέκτησε πια έναν «ευρύ ορίζοντα», καθώς μέχρι τώρα ήταν υποχρεωμένος να στην άσκηση διακυβέρνησης στον «ορίζοντα ημέρας, εβδομάδας, μήνα».

Ο κ. Δραγασάκης πάντως επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει χώρος για επανάπαυση ή εφησυχασμό» και σημειώνει ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε μέρα και ώρα για να βελτιώσουμε την κυβερνητική λειτουργία μας, να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, να καταστήσουμε γνωστά στον λαό όσα σχεδιάζουμε, όσα πετύχαμε, αλλά και τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συναντούμε, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες, να ανασυντάξουμε και να διευρύνουμε την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, να θωρακιστούμε και να θωρακίσουμε την κοινωνία έναντι μελλοντικών κρίσεων, πιέσεων ή εκβιασμών».