08 Ιουνίου 2016

Από πρωτοπαλίκαρο του Εσκομπάρ, σταρ του YouTube -Ο «Ποπάι» που είχε σκοτώσει 300 ανθρώπους

Την εποχή που ήταν το πρωτοπαλίκαρο του Πάμπλο Εσκομπάρ που προκαλούσε τον μεγαλύτερο φόβο, ο «Ποπάι» σκορπούσε τον θάνατο.

Είχε σκοτώσει περίπου 300 ανθρώπους, διέταξε τη δολοφονία χιλιάδων περισσότερων και σχεδίασε σχεδόν 200 επιθέσεις με βόμβες που τοποθετούνταν σε αυτοκίνητα, κατά τη διάρκεια του πολέμου του καρτέλ του Μεντεγίν με τα αντίπαλα αλλά και το κράτος στην Κολομβία.

Σήμερα, αφού πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες στη φυλακή, ο Τζον Τζάιρο Βελάσκεζ προσπαθεί να γίνει σταρ του YouTube. Μέσα από το κανάλι του, Popeye Arrepentido (ο μετανιωμένος Ποπάι), ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να προειδοποιήσει τους νέους ώστε να αποφύγουν μία ζωή στο έγκλημα. Ομως, η φήμη του εξοργίζει τους συγγενείς κάποιων εκ των θυμάτων του.

Αποφυλακίστηκε το 2014 και άνοιξε το κανάλι του στο YouTube φέτος, μετά από πρόταση ενός φίλου του. Πλέον, έχει ξεπεράσει τους 100.000 συνδρομητές. Απέχει βέβαια πολύ από τους μεγάλους σταρ του YouTube, τους οποίους ακολουθούν εκατομμύρια χρήστες, αλλά οι δικοί του επαρκούν για να εξασφαλίζει ένα μέτριο εισόδημα, όπως λέει.

Τα βίντεο του ανοίγουν με μία σφαίρα σε αργή κίνηση. «Μπορεί να φαίνεται ότι εξυμνώ το έγκλημα, αλλά το έκανα για να προσελκύσω νέους», λέει στον Guardian ο άνθρωπος που ομολόγησε μεταξύ άλλων την τοποθέτηση βόμβας σε αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 110 άνθρωποι.

Στο αποκορύφωμά του, έπαιρνε ακόμη και ένα εκατομμύριο δολάρια για μία πολύ σημαντική δολοφονία, ενώ εκείνος δηλώνει ότι διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για να εξασφαλίσει προστασία όσο ήταν στη φυλακή. Αυτό που απέμεινε το κατέθεσε σε λογαριασμό μέσω άλλου ατόμου, γιατί καμία τράπεζα δεν τον δεχόταν ως πελάτη. Τώρα, από το YouTube ελπίζει ότι θα βγάλει κάποια «καθαρά χρήματα» με έντιμη δουλειά.

Αν και καταδικάστηκε μόνο για μία δολοφονία- του υποψήφιου των προεδρικών εκλογών Λούις Κάρλος Γκαλάν το 1989- ανέλαβε ευθύνη για χιλιάδες θανάτους, ανάμεσά τους 500 αστυνομικών. Σε μία ανάρτηση, ο αδερφός ενός εξ αυτών ρωτά τον Βελάσκεζ πότε θα συναντήσει τις οικογένειες των θυμάτων. «Είναι μία οδυνηρή ερώτηση για εμένα. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να συναντηθούμε για να ζητήσω τη συγχώρεσή σας πρόσωπο με πρόσωπο και να αναλάβω την ευθύνη μου», απαντά εκείνος.

Ο Βελάσκεζ ισχυρίζεται ότι αφιερώνει 14 ώρες την ημέρα απαντώντας τις ερωτήσεις που του στέλνουν και γράφοντας νέα βίντεο. Ακόμη αναφέρεται στον Εσκομπάρ ως «το αφεντικό μου», αλλά σε μία από τις αναρτήσεις του έχει γράψει. «Πριν από όλα τα άλλα, θα ήθελα να πω ότι όλα όσα έκανε ο Εσκομπάρ ήταν κακές πράξεις. Είναι σημαντικό οι νέες γενιές να μην έχουν εμμονή με εκείνον και ακόμη λιγότερο με εμένα. Δεν πρέπει να είμαστε πρότυπο για κανέναν. Είμαστε κακοποιοί».

Ομως δεν βλέπουν όλοι με καλό μάτι αυτή τη δράση του. Ο Γκονζάλο Ρόχας, ο πατέρας του οποίου ήταν στην πτήση 203 της Avianca την οποία κατέστρεψε βόμβα του καρτέλ, θεωρεί προσβολή για όλα τα θύματα το κανάλι του εκτελεστή του Εσκομπάρ.

«Είναι ένα χαστούκι για εμάς το ότι παρουσιάζεται ως ειδικός, σύμβουλος, όταν δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια για αυτό που μας έκανε», δήλωσε ο Ρόχας. «Εχει γίνει διασημότητα εξαιτίας των εγκλημάτων του», πρόσθεσε.