18 Ιουλίου 2016

ΝΑ ΤΟΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΚΙ ΕΔΩ! Απολύει πάνω από 10.000 ΔΥ ο Ερντογάν και αναστέλλει τις άδειες 3 εκ ΔΥ

Περίπου 9.000 εργαζόμενοι του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί και χωροφύλακες, απολύθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σχεδόν 4.500 αστυνομικοί και 614 χωροφύλακες περιλαμβάνονται μεταξύ των εργαζομένων που απολύθηκαν, αναφέρει το Anadolu, που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι απολύσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των εκτεταμένων εκκαθαρίσεων στον κρατικό μηχανισμό τις οποίες άρχισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Περίπου 6.000 στρατιωτικοί έχουν τεθεί υπό κράτηση και σχεδόν 3.000 εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων.

Αυτές οι εκκαθαρίσεις έχουν στόχο πρόσωπα ύποπτα για σχέσεις με τον εξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι υποκίνησε αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος, κάτι που ο Γκιουλέν διαψεύδει κατηγορηματικά.

Σε διαθεσιμότητα 1.500 υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ για σχέσεις με τον Γκιουλέν

Η επιχείρηση «εκκαθάρισης» που ξεκίνησε ο Ταγίπ Ερντογάν, ως απάντηση στην απόπειρα πραξικοπήματος, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας έθεσε σε διαθεσιμότητα περίπου 1.500 υπαλλήλους σε όλη τη χώρα, καθώς υπάρχει η υποψία ότι έχουν σχέση με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και το δίκτυο υποστηρικτών του, όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου, σύμφωνα με το Reuters.

Η Αγκυρα κατηγορεί τον κληρικό, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να της τον παραδώσει. Ο Γκιουλέν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε σχέση με τα γεγονότα και έχει καταδικάσει το πραξικόπημα.

Οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα βρίσκονται σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σε διάφορα σημεία της χώρας. Η κίνηση αυτή ήρθε ενώ συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις» υποστηρικτών του Γκιουλέν στο δικαστικό σώμα, το δημόσιο, την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις.

Σήμερα, Δευτέρα, η Τουρκία επανέλαβε την έκκλησή της προς τις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ζει ως αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη απαντήσει ότι η Αγκυρα θα πρέπει πρώτα να παρουσιάσει ξεκάθαρες αποδείξεις για την εμπλοκή του κληρικού στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ανάκληση αδειών για 3 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέστειλε σήμερα με κυβερνητική εντολή και μέχρι νεωτέρας τις ετήσιες άδειες περισσοτέρων από τρία εκατομμύρια δημόσιων υπαλλήλων σ' ολόκληρη τη χώρα.

Η εντολή, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εκδόθηκε ενώ συνεχίζονται οι πολύ εκτεταμένες κυβερνητικές εκκαθαρίσεις στη δημόσια διοίκηση, το δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή από μερίδα του στρατού.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονταν ήδη σε άδεια θα επιστρέψουν στις θέσεις τους το συντομότερο δυνατό, προστίθεται στην εντολή.