21 Ιουλίου 2016

ΒΙΝΤΕΟ-Θεοδωράκης σε Τσίπρα: Ηττήθηκες-Μας είπες ψέμματα στο Συμβούλιο Αρχηγών-Αν ονειρεύσαι κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα ξέχνα το

«Ηττηθήκατε» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης προς την κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο.

Οπως είπε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα «Το σχέδιό σας δε γκρεμίστηκε από τη Χρυσή Αυγή. Γκρεμίστηκε από τη δική μας σταθερή στάση. Ακόμα κι αν δεν είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο του “ναι” η Χρυσή Αυγή, το αποτέλεσμα θα ήταν 197 ΝΑΙ- 103 “όχι”. Ηττηθήκατε!».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αποκάλυψε ότι τον Ιούλιο του 2015 κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ο κ. Τσίπρας έδωσε δύο διαβεβαιώσεις: Ότι δεν θα αιφνιδιάσει με εκλογές και ότι σε κάθε περίπτωση πριν τις εκλογές θα συζητήσει με τα άλλα κόμματα για τον εκλογικό νόμο. «Τη συνέχεια την ξέρετε. Ο κ.Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές ένα μήνα μετά, χωρίς καμία συνεννόηση και χωρίς να δεχτεί καμία κουβέντα για αλλαγή του εκλογικού νόμου και μείωση του μπόνους» κατέληξε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στην άτυπη προθεσμία που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ποτάμι για να «αλλάξει» γνώμη και να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο. «Το βράδυ της Τετάρτης σχεδόν μεσάνυχτα – πήραμε ένα μήνυμα. Αποστολέας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τίτλος ήταν αμήχανος «ΣΗΜΕΙΩΜΑ εκλογικός νόμος» αλλά το περιεχόμενο είχε ενδιαφέρον. Ήταν ένα κάλεσμα να ανατρέψουμε το παλιό σύστημα για να μπορέσει - κάποια στιγμή η χώρα να πάει σε κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας μέσα από προγραμματικές συμφωνίες. Μας έδινε και διορία 24 ώρες να το σκεφθούμε και να απαντήσουμε. Η προθεσμία εκπνέει σε λίγο» είπε ο Στ. Θεοδωράκης. Για να παρατηρήσει πως είναι παράξενο ότι ένα «αριστερό κόμμα» το οποίο από την πρώτη μέρα κυβερνά σε συνεργασία με ένα «ακραίο συντηρητικό κόμμα» ανακάλυψε ξαφνικά την αξία των «κυβερνήσεων προοδευτικής συνεργασίας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στη συνέχεια στάθηκε στη στρεβλή άποψη που έχει το κυβερνών κόμμα για το τι είναι προοδευτικό διερωτώμενος, μεταξύ άλλων, αν είναι προοδευτικό το να αφήνεις χουλιγκάνους να λεηλατούν το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, το να βάζεις επιθεωρητή στα σχολεία της Θράκης έναν εθνικιστή πολιτευτή των ΑΝΕΛ, το να φέρνεις εικόνες για λαϊκό προσκύνημα στο Πεντάγωνο ή να κόβεις κορδέλες εγκαινιάζοντας ένα νοσοκομείο στη Σαντορίνη και λίγες μέρες μετά να διώχνεις τους ασθενείς γιατί αυτό δεν έχει γιατρούς.

Μιλώντας για τον εκλογικό νόμο συνέχισε με δηκτικό τρόπο να αναδεικνύει τις οπισθοδρομικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Είναι προοδευτικό να αποκλείεις από την εκλογική διαδικασία αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω κρίσης; Είναι προοδευτικό να μην σπας τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που μέχρι χθες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν ως τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς; Είναι προοδευτικό να είσαι με το μπόνους των 50 εδρών το καλοκαίρι του 2015 αλλά να είσαι εναντίον του μπόνους των 50 εδρών το καλοκαίρι του 2016; Το μόνο που άλλαξε από καλοκαίρι σε καλοκαίρι είναι οι δημοσκοπήσεις. Τότε ήσασταν πρώτοι και τώρα είστε δεύτεροι. Προτιμάτε την ακυβερνησία από μια κυβέρνηση των αντιπάλων σας» και προσέθεσε: «Μην παθιάζεστε όμως τόσο πολύ με την πρότασή σας γιατί είναι πολύ πιθανό αν αύριο περάσετε ξανά μπροστά στις δημοσκοπήσεις να κληθείτε να ψηφίσετε την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών. Κάποια δικαιολογία θα βρείτε».

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική τόνισε ότι θα είναι καταστροφική για τη χώρα και ότι θα μας οδηγήσει σε ακυβερνησία, αβεβαιότητα, αναποτελεσματικότητα και νέα λουκέτα, ενώ κανείς δεν θα θέλει να επενδύσει σε μια ακυβέρνητη χώρα. «Η απλή αναλογική σε μια χώρα σε κρίση είναι εύκολο να ενισχύσει τα ευκαιριακά κινήματα διαμαρτυρίας, να ενισχύσει τους ακραίους, και τελικά τους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ένα ακόμη ζήτημα που δεν αγγίζει ο εκλογικός νόμος, τόνισε: «Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, στην μέγγενη του δικομματισμού, με τους βουλευτές να έχουν ανάγκη τα κανάλια και τους χρηματοδότες για να εκλεγούν στις μεγάλες περιφέρειες. Γιατί δεν σπάτε τις μεγάλες περιφέρειες; Γιατί άκουσον άκουσον ο νέος σας Λεβέντης σύμμαχος θέλει τις μεγάλες περιφέρειες για να μπορεί να ελέγξει εύκολα ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές. Θυσία στο παζάρι και αυτή η μεταρρύθμιση! Άλλο ένα χατίρι στους ισχυρούς του χρήματος και των media».

Για την άρνηση της Κυβέρνησης να επιτρέψει στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Αν ήταν πολίτες της Ινδίας, του Τζιμπουτί, του Κογκό, των Φιλιππίνων, του Ελ Σαλβαδόρ, της Νότιας Αφρικής, της Κύπρου, της Βραζιλίας, της Τουρκίας, του Μεξικού θα ψήφιζαν. Είναι όμως πολίτες μιας ευρωπαϊκής χώρας που είναι στα χέρια συντηρητικών πολιτικών» και ρώτησε τον κ.Τσίπρα γιατί «η πρώτη φορά αριστερά» δεν τους δίνει το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές, ενώ μπορούν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές;

«Και ενώ προσπαθείτε να ξεγελάσετε τους 16ρηδες με χάντρες, σβήνεται από τον εκλογικό χάρτη μια άλλη γενιά. Όλους αυτούς που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό…Άραγε από πού αντλείτε τόση εξουσία; Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να διαγράφετε από τους εκλογικούς καταλόγους αυτούς που ζουν τα τελευταία χρόνια  στο εξωτερικό; Διότι αυτό κάνετε. Τους διαγράφετε». Ρωτάω λοιπόν για μια τελευταία φορά τον κ.Τσίπρα. Γιατί «η πρώτη φορά αριστερά» δεν τους δίνει το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές; Τι φοβάται; Προφανώς φοβάστε ότι αυτοί που ξενιτεύτηκαν για μια καλύτερη ζωή δεν θα ψηφίσουν ένα κόμμα στο οποίο είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η καριέρα είναι χολέρα. Οι άνθρωποι της δουλειάς δεν θα ψηφίσουν τα παιδιά του κομματικού σωλήνα».

«Μετά από όλα αυτά κυρίες και κύριοι αντιλαμβάνεστε γιατί το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Λέμε όχι στην εξαπάτηση. Λέμε όχι στον αγώνα σας για την επιβίωση της εξουσίας σας.  Το Ποτάμι θα επιμείνει στις συγκρούσεις με το παλιό και το νέο παλιό που εσείς εκπροσωπείτε. Και να διορθώσω ορισμένους που κάνουν λάθος υπολογισμούς. Το σχέδιό σας δε γκρεμίστηκε από τη Χρυσή Αυγή.Γκρεμίστηκε από τη δική μας σταθερή στάση. Ακόμη κι αν δεν είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο του «ναι» η Χρυσή Αυγή, το αποτέλεσμα θα ήταν 197 ΝΑΙ- 103 ΟΧΙ. Ηττηθήκατε.».

Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε ότι το Ποτάμι προτείνει το πρώτο κόμμα να έχει ένα μικρό προβάδισμα: μια έδρα για κάθε 2%. Με 40% θα πάρει συν 20 έδρες. Με 30% συν 15 έδρες. « Και θέλω εδώ να το πω με το πιο ξεκάθαρο τρόπο. Αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να γίνουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα, χωρίς το πρώτο κόμμα, να το ξεχάσουν. Θα θεωρηθεί – και θα είναι κοινοβουλευτική ανωμαλία. Εκτός αν μιλάμε για ποσοστά κάτω του 25% οπότε είναι σαφές ότι κανείς δεν έχει το προβάδισμα».

Τέλος, απευθυνόμενος στη ΝΔ και την πρόθεση της να καταργήσει το συγκεκριμένο εκλογικό νόμο εάν και εφόσον κερδίσει τις εκλογές ζήτησε να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε ότι αφορά το εξωφρενικό μπόνους των 50 εδρών λέγοντας: «Το Μάιο του 2012 είχαμε το εξωφρενικό η ΝΔ με 19% να πάρει 108 έδρες. Αυτό είναι το πρότυπό σας;».