06 Ιουλίου 2016

Τέλος και η δέσμευση Τσίπρα για το Ταμείο Αλληλεγγύης;

Στον κάλαθο των αχρήστων πηγαίνει η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα περί της συγκρότησης του «Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης»; Αν κανείς κρίνει απ’ όσα σήμερα δεν είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος τότε προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας για άλλη μια φορά δεν θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός τον περασμένο Μάιο είχε προαναγγείλει την ίδρυση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποία υποτίθεται θα έπαιρνε «προίκα» 700 εκατομμύρια ευρώ από το ύψους 1,7 δισ. πλεόνασμα του 2015, με το επιπλέον πλεόνασμα κάθε χρονιάς και τα μη παραμετρικά μέτρα (τηλεοπτικές άδειες, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόρια, αδήλωτα εισοδήματα και άλλα), προκειμένου να λειτουργήσει ως κοινωνικό αντιστάθμισμα.

Πιο αναλυτικά όλα ξεκίνησαν από τις επίμονες ερωτήσεις στην αρμόδια επιτροπή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Για την εξαγγελία του πρωθυπουργού για Ταμείο Αλληλεγγύης έχει αρχίσει η προεργασία; Πότε προβλέπεται η δημιουργία και υλοποίησή του;», ρώτησε ο Γιώργος Παπαηλιού ενώ ο συνάδελφός του Χρήστος Σιμορέλης προσέθεσε: «Είχαμε πει ότι θα επουλώσουμε πληγές για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Πρέπει να παρέμβουν οι πάντες και ο πρωθυπουργός.  Άμεσα. Χθες πρέπει να επανορθώσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά πλήττονται».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με καταιγιστικές ερωτήσεις προσπαθούσαν να πιαστούν από κάπου, αλλά ο κ. Πετρόπουλος δεν έδιδε καμία απάντηση. «Υπάρχει σχεδιασμός ανακεφαλαιοποίησης για άντληση εσόδων και αξιοπρεπείς συντάξεις;», ρωτούσε επίμονα ο Θανάσης Παπαδόπουλος αλλά μάταια, καθώς ο υφυπουργός απαντούσε γενικόλογα. Και μάλιστα φρόντισε να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνική ασφάλιση με τα πιο ζοφερά λόγια. «Η κοινωνική ασφάλιση απειλείται από την κρίση που υπάρχει», είπε και προσέθεσε ότι «με την υφιστάμενη αναλογία 1,3 εργαζόμενοι προς ένα συνταξιούχο, το σύστημα δεν βγαίνει».

Αλέξανδρος Διαμάντης
http://www.liberal.gr/arthro/63076/politiki/2016/telos-kai-i-desmeusi-tsipra-gia-to-tameio-allilegguis.html