15 Ιουλίου 2016

Γκάφα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου: Απέκλεισαν την Βουρνά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οκτώ ημέρες μετά την πρόσκληση συμμετοχής της Κρίστελ Βουρνά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η FINA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου) απέστειλε στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας την ανακοίνωση πως τελικά έκανε λάθος και ότι η αθλήτρια του Εθνικού δεν μπορεί να λάβει μέρος στο αγώνισμα των 100 μέτρα πεταλούδα!

Αυτό συνέβη γιατί, όπως λέει η FINA, δεν μπορεί κάποια χώρα να στείλει δεύτερο αθλητή στο ίδιο αγώνισμα με όριο Β', όταν υπάρχει κάποιος άλλος με όριο Α'. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το όριο Α' έχει πιάσει η έτερη πρωταθλήτρια, Άννα Ντουντουνάκη.

Η κολυμβήτρια του Άκη Οικονόμου δεν είχε καταφέρει να πιάσει το όριο Α' για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα 100μ. πεταλούδα, για μόλις 18 εκατοστά του δευτερολέπτου (είχε 58.92 με όριο το 58.74), όμως, η FINA της έδωσε την ευκαιρία - με έγγραφό της προς την ΚΟΕ στις 6 Ιουλίου - να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το όριο Β'.

Όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΚΟΕ, κ. Δημήτρη Σαρακατσάνη: «Αυτό πάντως που, η Fina επικαλείται, αφορά την κατευθείαν πρόκριση 2 κολυμβητών της ίδιας χώρας και στο ίδιο αγώνισμα. Από πουθενά δεν προκύπτει όμως ότι, όταν δεν έχει συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός κολυμβητών (900 για το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπως και συνέβη), δεν μπορεί να κληθεί κολυμβητής με Β’ όριο στο ίδιο αγώνισμα, όταν άλλος της ίδιας χώρας έχει πετύχει το Α’ όριο», ενώ συμπλήρωσε πως «δυστυχώς η ΚΟΕ όμως δεν μπορεί να κάνει κάτι πάνω στο θέμα, πέρα από την έντονη μας διαμαρτυρία που εκφράσαμε προ της Fina. Θα ενημερώσουμε σχετικά και την Ελληνική Ολυμπιακή μας Επιτροπή».

Η FINA, ωστόσο, προσκάλεσε τη Βουρνά να παρακολουθήσει το μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού, ως θεατής(!), ως ελάχιστο δείγμα συγγνώμης, γεγονός που έφερε το ξέσπασμα της αθλήτριας, μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook, θεωρώντας το όλο αυτό κοροϊδία.

Αναλυτικά έγραψε:

«Δυστυχώς τα λάθη κάποιων τα πληρώνουν παντα άνθρωποι που δεν φταίνε. Δεν περνάνε πάντα όλα όμως με μια συγγνώμη. Η ζημιά παραμένει εκεί..με τελευταιο χτυπημα να με κοροιδευουν καλωντας με να δω σαν θεατης το αγωνισμα στο οποιο θα κολυμπουσα! Σας ευχαριστω ολους όσους με στηριξατε φετος και με στηριζετε!»