02 Ιουλίου 2016

Ακριβή η Ελλάδα για τους Βρετανούς τουρίστες, μετά το «Brexit»!

Τα πάνω –κάτω της Στερλίνας, θα κρίνουν τις επιπτώσεις του «Brexit» στον ελληνικό Τουρισμό, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, εάν η ισοτιμία της αγγλικής λίρας σε σχέση με το ευρώ παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος στις υπηρεσίες τουρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείουν να πέσει η ζήτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Οι Βρετανοί τουρίστες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι προτιμούν την Ελλάδα, για τις διακοπές τους και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η τράπεζα, το 2015 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 2,3 εκατ. Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι ήταν το 10,2% των συνολικών αφίξεων και το 14,3% των συνολικών εισπράξεων.

Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε τα τελευταία έτη από 690,4 ευρώ το 2010, σε 842,4 ευρώ το 2015, μία αύξηση της τάξης του 22%!

Μάλιστα τα στοιχεία της αύξησης των τουριστικών εισπράξεων, την περίοδο 2013-2015, δείχνουν ακόμα την μεγαλύτερη ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό, αν οι Βρετανοί, δουν ότι η Ελλάδα έγινε πολύ ακριβή για αυτούς. Συγκεκριμένα, η αύξηση είναι της τάξης του 49%! Η τεράστια αύξηση οφειλόταν στην, τότε, άνοδο της λίρας και μία ενδεχομένως αδύναμη λίρα τώρα, θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα!

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, ενδεχόμενη υποτίμηση της λίρας Αγγλίας σε σχέση με το ευρώ, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στον ελληνικό τουρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο. Από την άλλη πλευρά, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μετά το «Brexit», ενδεχόμενη υποτίμηση του ευρώ σε σχέση με άλλα βασικά νομίσματα θα μπορούσε να ενισχύσει την τουριστική ζήτηση της Ελλάδος από τρίτες χώρες.