11 Αυγούστου 2016

«Τρύπα» 800 εκατ. ευρώ απειλεί τον ΕΟΠΥΥ

Δεν δείχνει να μειώνεται ο όγκος των συνταγών που δίνουν οι γιατροί στους ασφαλισμένους που παραμένει σταθεροποιημένος σε πάνω από 6 εκατ. συνταγές μηνιαίως, «ρίχνοντας έξω» τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ κατά 210 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα χαμηλά ποσοστά γενοσήμων, ανατρέπουν τις προσδοκίες για συγκράτηση των δαπανών, καθώς τον Ιούλιο οι δαπάνες ήταν άνω του επιτρεπτού ορίου.

Στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών εκτιμούν πως το πρόβλημα θα ενταθεί τους επόμενους μήνες ενώ θεωρούν δεδομένο πως μέχρι το τέλος του 2016 η «τρύπα» στη φαρμακευτική δαπάνη θα είναι άνω των 400 εκατ. ευρώ, ενώ αν σε αυτό το ποσό (το οποίο θα παρακρατηθεί από τις εταιρείες υπό τη μορφή του μηχανισμού του claw back) προστεθεί το rebate (οι αναγκαστικές εκπτώσεις που κάνουν οι εταιρείες προς τον ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα που διαθέτουν στους ασφαλισμένους), τότε το «φέσι» θα αγγίξει τα 800 εκατ. ευρώ.

Και όλα αυτά την ώρα που οι δανειστές έχουν δώσει αυστηρές εντολές για τη μείωση των απαιτήσεων επιστροφών που προκύπτουν από τον εκτροχιασμό του κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα.