11 Αυγούστου 2016

Βαριές ποινές και φυλάκιση στους γονείς που κάνουν Vegan διατροφή στα παιδιά τους

της Γιάννας Σουλάκη

Σε περίεργες και ακραίες πρακτικές πρόληψης υγείας προχωρούν τον τελευταίο καιρό οι Ιταλοί. Μετά τον Δήμαρχο χωριού της Ιταλίας που επέβαλε βαριά φορολογία σε όσους πολίτες δεν προσέχουν την υγεία τους, σήμερα έρχεται το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia και ζητά να ποινικοποιηθεί η ...
χορτοφαγική διατροφή και συγκεκριμένα να τιμωρούνται οι γονείς – ακόμη και με αφαίρεση της επιμέλειας του παιδιού τους – εάν ακολουθούν στα παιδιά τους τη διατροφή Vegan (για τους μη μυημένους πρόκειται για ακραία χορτοφαγική διατροφή που αποκλείει και τα ζωικά παράγωγα π.χ. αυγά, γάλα κ.α.)

Η πρόταση του κεντροδεξιού κόμματος ζητά να θεωρούνται οι γονείς νομικά υπεύθυνοι εάν δεν προσφέρουν στα παιδιά τους πλήρη διατροφή, ή αλλιώς εάν τους παρέχουν “μια διατροφή που στερείται συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξή τους”, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο σύμφωνα με το Reuters.

Η απαίτηση νομικής κατοχύρωσης έρχεται μετά από πολλές περιπτώσεις υποσιτισμού που έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό στην Ιταλία και οι οποίες φέρονται να συνδέονται με την vegan διατροφή. Σε μια κάποια από αυτές τις περιπτώσεις, ένα μόλις ενός έτους βρέφος από το Μιλάνο, βρέθηκε με βάρος παιδιού μόλις τριών μηνών, αφού οι γονείς του το υπέβαλλαν σε vegan διατροφή. Σε μία άλλη περίπτωση, η ανάπτυξη ενός 12χρονου αγοριού ήταν ελλειμματική, σύμφωνα με τον ίδιο του τον πατέρα, λόγω της επιλογής της πρώην συζύγου του να ακολουθεί vegan διατροφής η ίδια και ο γιός της.

"Δεν έχω τίποτα εναντίον των vegan εφ 'όσον πρόκειται για μια ελεύθερη επιλογή από ενήλικες ανθρώπους" δήλωσε το Reuters η Ιταλίδα βουλευτής Elvira Savino. «Απλώς θεωρώ παράλογο κάποιοι γονείς να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν τη θέλησή τους στα παιδιά τους με έναν σχεδόν φανατικό και θρησκευτικό τρόπο, χωρίς συχνά να έχουν την κατάλληλη επιστημονική γνώση ή ιατρική υπόδειξη και παρακολούθηση" Η πρόταση του Fotza Italia, είναι ο συγκεκριμένος νόμος να ισχύει για ανηλίκους κάτω των 16 ετών.

Εάν το νομοσχέδιο γίνει τελικά νόμος του κράτους της Ιταλίας, οι vegan γονείς μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα επτά χρόνια, μετά την έκδοση ιατροδικαστικής απόφασης ότι ένα παιδί κατέληξε σε θάνατο από υποσιτισμό. Για την επιλογή του να σιτίζει το παιδί του με διατροφή vegan ο γονιός μπορεί να υποστεί φυλάκιση μέχρι ένα χρόνο, ενώ κινδυνεύει και με αφαίρεση γονικής επιμέλειας.

Οι επικριτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η Ιταλία καλό θα ήταν προηγουμένως να ασχοληθεί με την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας και την θανατηφόρα υπερκατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών κατά την παιδική ηλικία.

http://www.liberal.gr/arthro/70748/ygeia/diatrofi/baries-poines-kai-fulakisi-stous-goneis-pou-kanoun-Vegan-diatrofi-sta-paidia-tous.html