25 Αυγούστου 2016

Για αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας προειδοποιούν τώρα οι ηλίθιοι-Πατούλης: Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες μας

Ενώ τις προηγούμενες ημέρες έλεγαν ότι είμαστε προστατευμένοι τώρα προετοιμάζουν την κοινή γνώμη ότι τα κρούσματα ελονοσίας θα πολαπλασιαστούν

Στην παραδοχή ότι αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα αλλά και ότι υπήρξε πρόβλημα με τους ψεκασμούς για τα κουνούπια προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε σήμερα στην Αριστοτέλους με αφορμή τη συνολική διαχείριση των θεμάτων της ελονοσίας και της αιμοδοσίας.

Παράλληλα, παρουσίασε μια σειρά από σχέδια… επί χάρτου για την αιμοδοσία, την e-αιμοδοσία, ώστε να ενισχυθεί η μειωμένη εθελοντική προσφορά και το εθνικό απόθεμα στο μέλλον.

Παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των προηγούμενων ημερών πως έχουν ληφθεί τα δέοντα μέτρα αναφορικά με την πρόληψη των κρουσμάτων ελονοσίας, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος αναδιπλώθηκε και παραδέχτηκε τις ελλείψεις και τις παραλείψεις. «Οι ψεκασμοί έγιναν με μεγαλύτερη επάρκεια φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, όμως δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει να είμαστε. Χρειάζεται ο συντονισμός να είναι καλύτερος με τις περιφέρειες» ανέφερε ο κ. Μπασκόζος. Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας προανήγγειλε αλλαγές στην υλοποίηση και τον έλεγχο του βασικού μέτρου της πρόληψης, των ψεκασμών σε πληθυσμούς κουνουπιών, παραδεχόμενος έμμεσα τα κενά της εφετινής περιόδου.

Αυξημένες ανάγκες για αίμα, αλλά e-αιμοδοσία υπόσχεται ο Ξανθός

Οι αυξημένες ανάγκες για μονάδες αίματος που καταγράφηκαν εφέτος τον Αύγουστο, λόγω της μείωσης εθελοντών αιμοδοτών, παρότι τείνουν να έχουν εποχικό χαρακτήρα, κινητοποίησαν με καθυστέρηση τους αρμόδιους φορείς και το πρόβλημα τέθηκε στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη για την ελονοσία και την αιμοδοσία.

Τα δύο θέματα δημόσιας υγείας είναι αλληλένδετα, καθώς ο εντοπισμός εγχώριου κρούσματος ελονοσίας οδηγεί αυτομάτως σε αποκλεισμό για έναν χρόνο της αιμοδοσίας από την  επίμαχη περιοχή. Συνολικά αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αυτόν τον αποκλεισμό 12 περιοχές της χώρας – το σημείο εντοπισμού του εγχώριου κρούσματος και οι γύρω περιοχές σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε ένα επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της εθελοντικής αιμοδοσίας, καλύτερου συντονισμού των αιμοδοσιών με το ΕΚΕΑ, ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος που περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Αιμοδοτών και την ιχνηλασιμότητα των ομάδων αίματος από τη φλέβα του δότη στη φλέβα του λήπτη. Είναι ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο είναι σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωσή του θα μπορεί το ΕΚΕΑ- που έχει την ευθύνη του συντονισμού και της ενιαίας διαχείρισης αυτού του κρίσιμου κοινωνικού αγαθού όπως είναι το αίμα- να ξέρει σε real time χρόνο τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις ελλείψεις και να παρεμβαίνει και να καλύπτει τα κενά σε όλη τη χώρα» είπε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός., χωρίς να αποσαφηνίσει ωστόσο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της e-αιμοδοσίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) κυρία Χάρις Ματσούκα  ανέφερε πως παρά τις αυξημενες απαιτήσεις σε αίμα, δεν υπάρχει έλλειψη και ότι η σύσκεψη ήταν προληπτικού χαρακτήρα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας. «Αναμένουμε να αυξηθούν. Στο επόμενο διάστημα ενδέχεται να έχουμε περισσότερα κρούσματα,  είναι στην αναμενόμενη εξέλιξη των πραγμάτων» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο πως προσωπικά απορεί με την έκταση που έχει λάβει το θέμα καθώς «είχαμε πολύ σοβαρότερες καταστάσεις από τις σημερινές και όμως τώρα τίθεται το ζήτημα».

Πατούλης: Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του ΙΣΑ για την ελονοσία

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αναγκάστηκε να μιλήσει δημόσια για την ανάγκη θεσμικών αλλαγών όσον αφορά τον προγραμματισμό των ψεκασμών, τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου

Απάντηση στις καταγγελίες του για τις παραλείψεις της κυβέρνησης στο θέμα της ελονοσίας θεωρεί ότι έλαβε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης μέσω της ευρείας έκτακτης σύσκεψης για την ελονοσία και την αιμοδοσία που συγκλήθηκε στο υπουργείο Υγείας αλλά και των δηλώσεων που έκαναν οι αρμόδιοι της Αριστοτέλους.

«Η δημόσια παραδοχή του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ ότι υπήρξε πρόβλημα με τον προγραμματισμό των ψεκασμών σε κάποιες Περιφέρειες της χώρας, επιβεβαιώθηκε και από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μπασκόζο, ο οποίος παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες αρνιόταν ότι υπάρχει πρόβλημα, σήμερα αναγκάστηκε να μιλήσει δημόσια για την ανάγκη θεσμικών αλλαγών όσον αφορά τον προγραμματισμό των ψεκασμών τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους όσους έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες να κατηγορήσουν τον Ι.Σ.Α. και τον Πρόεδρο του Γ. Πατούλη για κινδυνολογία και διασπορά ψευδών ειδήσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, οι καταγγελίες του ΙΣΑ επιβεβαιώνονται κι από την επείγουσα εγκύκλιο προς τις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας που στάλθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρεται πως πρέπει να διενεργηθούν έλεγχοι και να ληφθούν μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης της ελονοσίας σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας που είναι πιθανό να υπάρχουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών με ιδιαίτερη έμφαση στις «επηρεαζόμενες περιοχές», και στις ενδεικτικές κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης ενώ αναφέρει συστάσεις και οδηγίες προς εργοδότες και εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ εκτιμά πως έμμεσα στη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας επιβεβαιώθηκε ότι «η έξαρση των κρουσμάτων ελονοσίας οφείλεται και στον μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενούνται σε ακατάλληλα από άποψη υγιεινής Κέντρα Φιλοξενίας, όπως προκύπτει άλλωστε από την πρόσφατη έκθεση του Αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Μπένου, που τέθηκε υπόψη των αρμόδιων Υπουργείων».

Ζητούνται απαντήσεις για τους χειρισμούς του υπουργείου Υγείας

Ο ΙΣΑ ζητεί από το Υπουργείο Υγείας να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
•Πού και πότε πραγματοποιήθηκαν σε κάθε Περιφέρεια οι προληπτικοί ψεκασμοί κατά των κουνουπιών;
*Ποια είναι τα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τη συγκέντρωση και την αξιολόγηση των αναλυτικών εκθέσεων των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών, τις οποίες οφείλει να συγκεντρώνει το υπουργείο Υγείας;
•Ποιες παρεμβάσεις έγιναν, αν έγιναν, στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε αδυναμία ολοκλήρωσης των διαγωνισμών ή καθυστέρηση της έναρξης των ψεκασμών, με δεδομένο ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός και η εποπτεία των ζητημάτων που αφορούν θέματα ύψιστης σημασίας για τη Δημοσία υγεία, αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση του υπουργείου Υγείας το οποίο άλλωστε έχει την πολιτική ευθύνη και διαθέτει το μηχανισμό και την τεχνογνωσία να παρέμβει σε περίπτωση που υπάρξει κάποια δυσλειτουργία.

*Σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση στοχευμένων και αποτελεσματικών ψεκασμών είναι η ύπαρξη επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας και εστιών παραγωγής κουνουπιών προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση κρουσμάτων από μεταδιδόμενους με κουνούπια λοιμογόνους παράγοντες (πλασμώδια της ελονοσίας και ιός του Δυτικού Νείλου). Για το λόγο αυτό κατά τα έτη 2012 ,2013 και 2014 υλοποιήθηκε μέσω του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. πρόγραμμα εντομολογικής επιτήρησης. Υπήρξε πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση ανάλογων προγραμμάτων για το 2015 και το 2016;Υπήρξε κάποια επικαιροποίηση από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ για τις εστίες αναπαραγωγής ή οι ψεκασμοί έγιναν στα τυφλά από την Περιφέρεια;

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ