01 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΤΑ 4 ΤΟ ΠΟΥΤΙΝΑΚΙ! Τουρκία και Gazprom συμφώνησαν βάλουν ξανά μπρος τον Turkish Stream

Σε συμφωνία επανεκκίνησης της διαδικασίας κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream ήλθαν ο ρωσικός κολοσσός Gazprom και η τουρκική κυβέρνηση.

Ο αγωγός θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, διερχόμενος και μέσω της βόρειας Ελλάδας.

Το έργο είχε «παγώσει» λόγω της ρήξης στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις που προκλήθηκε από την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκική μαχητικά στα τέλη Νοεμβρίου, όμως αναθερμάνθηκε τον Αύγουστο μετά την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία, η συμφωνία επετεύχθη μετά συνάντηση εργασίας που είχαν την Τετάρτη ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ με τον τούρκο υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την «ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης εξουσιοδοτήσεων» που απαιτούνται για την έναρξη του έργου.

Με βάση τα αρχικά σχέδια κατασκευής του, ο Turkish Stream θα μπορεί να μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά χρόνο, εκ των οποίων τα 16 θα προορίζονται αποκλειστικά για την τουρκική αγορά.

Ωστόσο, ο αγωγός, που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί υποθαλάσσια στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, αντιμετωπίζει την αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με δεδομένη την προσπάθεια της Γηραιάς Ηπείρου να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια.

Για την Ελλάδα και την Τουρκία, ο Turkish Stream μπορεί να «τρέχει» παράλληλα με τον αγωγό TAP, αναβαθμίζοντας το ρόλο των δύο χωρών στις ενεργειακές διαδρομές προς την Ευρώπη.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/323649/tourkia-kai-gazprom-sumfonisan-valoun-xana-bros-ton-turkish-stream/