01 Σεπτεμβρίου 2016

Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας: Μακιαβέλι ή σωτήρας; [εικόνες]

Οι βαλίτσες του ήταν ήδη έτοιμες και τα ραντεβού του κανονισμένα. Ο Μισέλ Τέμερ ήταν ήσυχος ότι θα γινόταν πρόεδρος της Βραζιλίας.

Το μόνο πράγμα που τον ανησυχούσε, γράφουν τα τοπικά ΜΜΕ, ήταν τι ώρα θα ορκιστεί πρόεδρος ώστε να μη χάσει το αεροπλάνο του για την Κίνα. 
Αφήνοντας πίσω του τον ρόλο του αντιπροέδρου της Ντίλμα Ρουσέφ, την οποία ποτέ δεν συμπάθησε, ο Μισέλ Τέμερ απογειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης προς την Σανγκάη και το Χάντζου, για να παρευρίσκεται στη Σύνοδο των G20, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, ως ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας.
Πριν ορκιστεί, είχε ήδη κανονίσει ραντεβού και διμερείς συναντήσεις στους G20 με τους Μαριάνο Ραχόι και Ματέο Ρέντσι.

Οι συνεργάτες του λένε ότι ο Τέμερ ένιωσε φρίκη με την τελευταία ομιλία της Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία τον παρουσίασε ως προδότη που ανέβηκε στο θρόνο μετά από καθαίρεση που είχε χρώμα «πραξικοπήματος». Ο ίδιος είχε απαντήσει τότε: «Οι πραξικοπηματίες είναι εκείνοι. Δεν θα αφήσουμε αυτή την βρισιά ατιμώρητη».
Ο Τέμερ βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της εξουσίας, σε ηλικία 75 ετών. Το καλύτερό του αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια διαμαρτυρόταν ότι δεν είναι παρά ένας «διακοσμητικός αντιπρόεδρος». Μέλος του Κόμματος της δημοκρατικής κίνησης της Βραζιλίας (PMDB, κεντροδεξιά), ο Τέμερ πέρασε από το status ενός «επαγγελματία και ανώδυνου» πολιτικού, όπως τον περιέγραφε το τοπικό περιοδικό Piaui το 2010, στο status ενός ηγέτη του κράτους.
Ο Τέμερ είναι σήμερα αντιδημοφιλής, όσο ήταν και η Ρουσέφ πριν την καθαίρεσή της. Συνηθισμένος να κινείται στους διαδρόμους και το παρασκήνιο, ο Τέμερ θα βρεθεί τώρα επικεφαλής μιας χώρας υπερχρεωμένης, βυθισμένης στην ύφεση, την ανεργία και τον πληθωρισμό. Παρότι χαίρει εκτίμησης στους οικονομικούς κύκλους, δεν πρόκειται να του δοθεί ούτε μια ημέρα χάριτος.


Ο Μισέλ Τέμερ πρέπει να πετύχει εκεί που η Ντίλμα Ρουσέφ απέτυχε. Το πρόγραμμά του, στο άμεσο μέλλον, υπόσχεται να «διορθώσει»: να διορθώσει τα λάθη που έκανε η προκάτοχός του, μεγαλώνοντας το δημόσιο χρέος. Οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι θα κάνει πολλές ιδιωτικοποιήσεις και θα βάλει χέρι στα επιδόματα που έδινε το Εργατικό κόμμα των αντιπάλων του, όπως η « Bolsa Familia »(«υποτροφία οικογενειακή»), ώστε να ξαναγεμίσει τα ταμεία του κράτους.
Αμεσα στις προτεραιότητές του θα πρέπει να μπει και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού καθώς και του απαρχαιωμένου νόμου για τα εργασιακά. Θέματα που δεν είναι καθόλου δημοφιλή.
Στη συνέχεια, ο Τέμερ θα επιχειρήσει να κερδίσει τη συμπάθεια των Βραζιλιάνων. Τον περασμένο Απρίλιο το 60% των κατοίκων της χώρας ζητούσε την παραίτηση της Ντίλμα Ρουσέφ αλλά και τη δική του.


Σε μια τραυματισμένη, διχασμένη και κουρασμένη Βραζιλία από μια πολιτική κρίση που κράτησε πάρα πολύ, αηδιασμένης από τα σκάνδαλα διαφθοράς που δεν άφησαν κανέναν ανέπαφο, ο Τέμερ θα πρέπει να φροντίσει να γλυτώσει από την επιχείρηση «Lava Jato» (Γρήγορο πλύσιμο), την έρευνα που αποκάλυψε ένα σύστημα μιζών και διαφθοράς που ξεκινούσε από την εταιρεία πετρελαίου Petrobras και έφτανε σε όλους τους πολιτικούς, όλων των κομμάτων. Το σκάνδαλο έχει ήδη φτάσει στην πόρτα του Τέμερ, ο οποίος αναγκάστηκε να εκδιξει τρεις υπουργούς της μεταβατικής κυβέρνησής του, και ειδικότερα το δεξί του χέρι Ρομέρο Γιούκα.