17 Σεπτεμβρίου 2016

Βρετανός τουρίστας στην Ελλάδα εγκλωβίστηκε σε προσφυγικό καταυλισμό στην... Τουρκία!

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από την Κέρκυρα και κατέληξε μετά από έναν μήνα στη... Σόφια μέσω Κωνσταντινούπολης
Μία απίθανη ιστορία, με ευτυχές τέλος, που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο για κινηματογραφική ταινία, είδε το φως της δημοσιότητας. Πρωταγωνιστής είναι ένας Βρετανός, ο οποίος έκανε διακοπές στην Ελλάδα και ξαφνικά, βρέθηκε εγκλωβισμένος σε καταυλισμό προσφύγων στην... Τουρκία!
Πώς συνέβη κάτι τέτοιο; Ο 28χρονος Μάικλ ΜακΚάρον ξεκίνησε τις διακοπές του στην Κέρκυρα, περνώντας εκληκτικές στιγμές διασκέδασης, όπως δήλωσε, στην περιοχή του Κάβου. Μετά το νησί του Ιονίου, θέλησε να συνεχίσει τις διακοπές του σε άλλα μέρη της χώρας, γνωρίζοντας τις ομορφιές της σε όλη την επικράτεια.

Η... χάρη του έφτασε μέχρι την Αλεξανδρούπολη, στη Θράκη. Ένα πρωινό λοιπόν, θέλησε να κάνει διαδρομή με φέρι για μπάνιο στον Έβρο, καθώς ντόπιοι του είχαν πει ότι θα ήταν ωραία. Τότε ξεκίνησε η περιπέτειά του.

Ο Μάικλ ΜακΚάρον διακρίνεται δεξιά στη φωτό, με τα γαλανά μάτια


Ο Βρετανός τουρίστας αναχώρησε με το φέρι, χωρίς να πάρει μαζί του το διαβατήριο, το iphone του και το πορτοφόλι του. Όταν έφτασε το φέρι στα τουρκικά παράλια, ο ίδιος πήρε τον δρόμο για να βρει τον προορισμό του. Είχε ήδη περπατήσει πάνω από 10 χιλιόμετρα απόσταση, όταν του έγινε έλεγχος από την αστυνομία. Παρ' ότι μιλούσε αγγλικά, οι τουρκικές αρχές δεν... καταλάβαιναν και πολλά-πολλά. Τον «έδεσαν» και τον μετέφεραν σε προσφυγικό καταυλισμό παράνομων μεταναστών. Μάλιστα, τον τοποθέτησαν σε κέντρο κράτησης, καθώς είχαν «βάσιμες υπόνοιες», όπως είπαν, ότι είναι τζιχαντιστής και ότι είναι επικίνδυνος.

Η περιπέτειά του διήρκεσε έναν μήνα, διάστημα κατά το οποίο αποκόμισε μεγάλες εμπειρίες. Ο Βρετανός άκουσε τις ιστορίες ανθρώπων από το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Υεμένη και άλλες χώρες της Αφρικής, οι οποίες ανέτρεψαν ολόκληρη την κοσμοθεωρία του.


Πώς κατάφερε να φύγει; Αφού βρήκε πρόσβαση σε κάποιον ένστολο που μιλούσε αγγλικά, του εξήγησε τι είχε συμβεί και ξεκίνησε η μεταφορά του, συνοδεία από έξι ένοπλους άνδρες, στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να βγάλει διαβατήριο έκτακτης ανάγκης. Τότε άκουσε το εξής τρομερό, σύμφωνα πάντα με την περιγραφή του. Του είπαν ότι για να επιστρέψει στην Ελλάδα νόμιμα, πρέπει να βγει από την Τουρκία και να επιστρέψει με το καινούργιο του διαβατήριο, ώστε να νομιμοποιήσει την είσοδό του. Όπερ και εγένετο. Όμως όταν επέστρεψε, δεν του επέτρεψαν την είσοδο και του ζήτησαν το ποσό των 2.000 λιρών!

Τότε αναγκάστηκε να μεταβεί στη Βουλγαρία και τη Σόφια, όπου τον μετέφερε ένας οδηγός, ο οποίος του έδωσε τροφή και νερό. Εκεί περίμενε για 12 ώρες την πτήση για τη Βρετανία. Μία περιπέτεια που θα θυμάται για όλη του τη ζωή...