15 Σεπτεμβρίου 2016

Άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει επί της διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών

Με κενοφανή επιχειρήματα επιχείρησε η κυβερνώσα πλειοψηφία να ματαιώσει τη συζήτηση επί του αιτήματος της ΝΔ να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι 4 υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών, καθώς και ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επιδεικνύοντας σαφή άρνηση διερεύνησης της διαγωνιστικής διαδικασίας και ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αρνήθηκε να μπει επί της ουσίας του αιτήματος της ΝΔ και ζήτησε να αποσύρει η αξιωματική αντιπολίτευση πρότασή της, επικαλούμενη τις εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη επί του διαγωνισμού και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα για τα πόθεν έσχες των ιδιοκτητών καναλιών, ενώ όταν βρήκε απέναντί της τοίχο απέρριψε και το αίτημα της ΝΔ να μπει πρώτο στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης το επίμαχο ζήτημα λόγω της συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής λίγο αργότερα.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο έλεγχος πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών με τον Μάκη Βορίδη να εγείρει ερωτηματικά για τη διαδικασία με την οποία διεξήχθη και για το χρονικό διάστημα εντός του οποίου αυτός ολοκληρώθηκε.

«Δεν λέμε να ελέγξουμε εμείς το πόθεν έσχες, αλλά τον τρόπο που οδηγηθήκαμε σε δύο ημέρες έλεγχο. Η αρμόδια επιτροπή δεν έχει επιληφθεί και παράγοντες της κυβέρνησης λένε για μαύρο χρήμα, λένε ότι ως πόθεν έσχες θεωρείται περιουσία τρίτου. Αυτή η επιτροπή που συγκροτήθηκε τι έλεγχο έκανε;», ανέφερε ο κος Βορίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί η διαφάνεια και να γίνει οπωσδήποτε δεκτό το αίτημα της ΝΔ.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου επέμεινε στην προσπάθειά της για ματαίωση της συζήτησης, αντιτείνοντας ότι: «ως πρόεδρος έχω υποχρέωση να περιφρουρήσω το κύρος της επιτροπής. Ένα χρόνο τώρα ασχολούμαστε με την επικαιρότητα» και προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

«Αυτό κάνουμε; Όλα τα μεγάλα θεσμικά ζητήματα τα λέτε επικαιρότητα. Αυτό είναι διολίσθηση στον αυταρχισμό», ήταν το δηκτικό σχόλιο του κου Βορίδη. «Μη μου κάνετε συνδικαλισμό εδώ μέσα», αντέτεινε από την πλευρά της η πρόεδρος και η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τον εξής διάλογο:

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Μην μου κάνετε συνδικαλισμό.
Μ. Βορίδης: Αυτό κάνουμε; Το πόθεν έσχες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για εσάς είναι επικαιρότητα;
Τ. Χριστοδουλοπούλου: Τσίρκο θα γίνουμε εδώ μέσα; Θεωρείτε προνομιακό πεδίο τις άδειες. Θα σας κάνω τη χάρη να μην συζητηθεί σήμερα ως πρώτο θέμα και να συζητηθεί την Τρίτη.
Μ. Βορίδης: Δηλαδή μπορεί να την πετάξετε στα σκουπίδια; Λέτε μας κάνετε τη χάρη; Πάτε καλά;
Τ. Χριστοδουλοπούλου: Πάω πολύ καλά. Συνδικαλισμό δεν θα δεχτώ άλλη φορά. Μισή ώρα είναι αρκετή. Έληξε θα συζητηθεί την Τρίτη το θέμα αν δεν μπορείτε ελάτε το Σάββατο.

Εν μέσω αυτού του κλίματος αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η συζήτηση του επίμαχου ζητήματος να διεξαχθεί τελικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την προσεχή Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης πάντως στο επίκεντρο βρέθηκε με έμμεσο τρόπο και η υπόθεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, με τον Κώστα Τζαβάρα από τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

«Στη Δικαιοσύνη συμβαίνουν πράγματα με κυβερνητική καθοδήγηση, που κάποιοι θα έπρεπε να ντρέπονται», τόνισε ο «γαλάζιος» βουλευτής με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Θεοφύλακτο να προκαλεί αίσθηση, σχολιάζοντας ότι «η Δικαιοσύνη μπαίνει σε σειρά μετά από δεκαετίες κι αυτό τους πειράζει».


Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/324781/arnisi-tis-kuvernisis-na-suzitisei-epi-tis-diadikasias-ton-tileoptikon-adeion/