08 Σεπτεμβρίου 2016

Νίκος Παππάς: Θέλω να παραμείνω καναλάρχης μετά τον ανασχηματισμό-Ειλικρινής η Μέρκελ

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός στο iefimerida.gr - Yπερασπίστηκε τις κυβερνητικές επιλογές στην αδειοδότηση των καναλιών και επαναλαμβάνει ότι εκλογές θα γίνουν το 2019

Την επιθυμία του να παραμείνει στη θέση του υπουργού Επικρατείας σε έναν ανασχηματισμό εκφράζει ο Νίκος Παππάς, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο site iefimerida. Ο κ.Παππάς υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα για να μη χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια και προαναγγέλει ότι το ίδιο μοντέλο αδειοδότησης θα ακολουθήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και για τα ραδιόφωνα. Ο υπουργός Επικρατείας στη μονολεκτική ερώτηση «διαπλοκή» απαντά μονολεκτικά «χθες».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Παππά, ακολουθεί:

Η εξυγίανση που λέτε ότι επέρχεται στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, κ. υπουργέ, έχει παράπλευρες απώλειες 5.000 ανθρώπους που εργάζονται στα ΜΜΕ που θα κλείσουν. Τι θα γίνει με αυτούς και τις οικογένειές τους;

Κατ' αρχήν δεν είναι αυτός ο αριθμός. Ωστόσο επεξεργαστήκαμε ένα σχέδιο επιδότησης εργασίας και το παρουσιάσαμε στους εκπροσώπους των  εργαζομένων. Προβλέπει για τους νέους ιδιοκτήτες επιδότηση στο ύψος του επιδόματος ανεργίας των θέσεων εργασίας που θα στελεχωθούν από όσους χάσουν τη δουλειά τους. Από το ποσό αυτό και πάνω μέχρι το όριο της ΣΣΕ θα συμμετέχει ο εργοδότης. Επίσης, προβλέπεται και για 24 μήνες κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών γι' αυτούς. Και για 24 μήνες δεν θα μπορούν να απολυθούν. Όποιος εργοδότης επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να μην έχει πρόσφατα προβεί σε απολύσεις.

Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο αριθμός των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς έχει μειωθεί στις 2.000 αυτή τη στιγμή και ο ελάχιστος αριθμός απασχολουμένων με πλήρη απασχόληση που υπάρχει στον νόμο μας είναι 400 ανά σταθμό.  Άρα 1.600 άτομα. Και βεβαίως το πρόβλημα των ανθρώπων που εργάζονται στους σταθμούς οι οποίοι δεν αδειοδοτήθηκαν είναι πραγματικό. Η απώλεια απασχόλησης όμως ήταν μία διαδικασία διαρκής και επιδεινούμενη στο τηλεοπτικό τοπίο. Τώρα προστατεύεται η απασχόληση για πρώτη φορά, διότι αυτός ο μειωμένος αριθμός των 2.000 θα ήταν 1.800-1.600-1.400 και με διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις εργασίας.

Και πώς απαντάτε στη διαμαρτυρία που είδαμε στις κάμερες των τεχνικών ότι το αριστερό «μαύρο» και το δεξιό «μαύρο» είναι ίδιο;

Τα ιδιωτικά κανάλια δεν είχαν άδεια και νομίζω ότι για πρώτη φορά θα έχουμε την εκπομπή προγράμματος από κανάλια που θα έχουν νόμιμη άδεια. Συνεπώς, το χαρακτηριστικό της δικής μας πρωτοβουλίας είναι αυτό και θα έρθει να «κουμπώσει» μαζί με τις πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης όσων περισσοτέρων ανθρώπων γίνεται.

Δεν είναι αναμενόμενο ότι αυτοί που πλήρωσαν δεκάδες εκατομμύρια για να πάρουν άδεια θα μετακυλήσουν μέρος του τιμήματος στις αποδοχές των εργαζομένων, με μειώσεις μισθών;

Θα το φοβόμουν εάν δεν είχαμε προχωρήσει ταυτόχρονα στη μεγάλη μεταρρύθμιση, την οποία θα φέρουμε προς το τέλος του μήνα στη Βουλή, σε σχέση με την αγοραπωλησία του διαφημιστικού χρόνου.

Μα δεν φάνηκε να συμφωνούν...

Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι δεν το θέλουν, γιατί αντιλαμβάνονται και αυτοί ότι υπάρχει ένας δυσμενής συσχετισμός στις συναλλαγές που έχουν με τις διαφημιστικές εταιρείες, ο οποίος νομίζω ότι θα πρέπει να αλλάξει. Και αυτό το πράγμα θα βελτιώσει και τα δικά τους οικονομικά.

Συνάδουν με μια ευρωπαϊκή χώρα οι εικόνες με τους συμμετέχοντες να μπαίνουν στο κτίριο κρατώντας στρώματα και άλλα είδη «εκστρατείας»; Ποιο μοντέλο διαδικασίας αντιγράψατε, κ. Παππά; Ετσι το κάνουν οι Σουηδοί ή άλλες χώρες της Ευρώπης;

Εξετάσαμε το πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος για το Δημόσιο. Βεβαίως κάποια πράγματα σε σχέση με τη διαδικασία και τις συνθήκες παραμονής στο κτίριο θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Δηλαδή να έχουν καλύτερες συνθήκες. Αλλά από εκεί και πέρα, θα επιμείνω ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνονται οι δημόσιοι διαγωνισμοί.

Αναζητήσατε μοντέλα διαγωνισμών από το εξωτερικό και πού βρήκατε αυτό που ακολουθήθηκε;

Ναι, αλλά τα μοντέλα που εξετάσαμε υπολείπονταν σε αποτελεσματικότητα. Δηλαδή, η υποβολή ηλεκτρονικών προσφορών δεν αποκλείει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συμμετεχόντων. Δεν αποκλείει τη συγκρότηση καρτέλ με χαμηλό τίμημα. Θέλω για άλλη μια φορά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν πραγματικά -ψυχικά και σωματικά- για να βγει αυτό το πράγμα εις πέρας.

Μετά τις 90 ημέρες θα κλείσουν οι ιδιωτικοί σταθμοί που εκπέμπουν;

Σε 3 μήνες θα εκπέμπουν οι αδειοδοτημένοι.

Θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο και για τα ραδιόφωνα;

Το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αλλος ΣΥΡΙΖΑ, κ. υπουργέ! Τίποτα δεν θυμίζει τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012. Πόσο σας άλλαξε η διακυβέρνηση;

Είχαμε και έχουμε κάποιους προγραμματικούς στόχους και έχουμε δεχτεί σφοδρή κριτική για όσα από αυτά δεν καταφέραμε να κάνουμε. Μας κατηγορούν δηλαδή ότι  δεν καταφέραμε να κάνουμε αυτά που αυτοί ποτέ δεν θα ήθελαν να κάνουν! Για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ. Θεσμοθετήθηκε χωρίς να υπάρχει λαϊκή εντολή. Η λαϊκή εντολή η οποία χρησιμοποιήθηκε για να νομοθετηθεί ο ΕΝΦΙΑ ήταν η λαϊκή εντολή της επαναδιαπραγμάτευσης του κ. Σαμαρά.

Εμείς είχαμε προγραμματικό στόχο να τον καταργήσουμε. Όταν προσπαθούσαμε να τον καταργήσουμε στη διαπραγμάτευση, η Νέα Δημοκρατία μας έλεγε «μη δίνετε μάχη για χαμηλότερα πλεονάσματα, υπογράψτε και ολοκληρώστε τη συμφωνία που είχε κάνει ο Σαμαράς με 20 δισεκατομμύρια περισσότερους φόρους». Όταν ολοκληρώσαμε τη διαπραγμάτευση, φέραμε μπροστά στον κόσμο και αυτά που καταφέραμε και αυτά που δεν καταφέραμε. Αυτό θα πει ειλικρίνεια στην πολιτική.

Αρα... αλλάξατε!

Οι διεθνείς συσχετισμοί δεν είναι κάτι από το οποίο μπορείς να ξεφύγεις. Με δεδομένο και το τι έχει συμβεί στην ίδια την Ευρώπη μετά τη δική μας επιβίωση και σταθεροποίηση, δικαιώνεται η επιλογή να κάνουμε έναν συμβιβασμό όπου είχαμε κερδίσει κι εμείς κάποιο έδαφος, αλλά είχαμε κάνει και υποχωρήσεις. Αυτό το είπαμε ειλικρινώς στον ελληνικό λαό, όπως και ποια είναι τα ανοιχτά θέματα που αφορούσαν στη διαπραγμάτευση η οποία ακολούθησε.

Μπορείτε να μου αναφέρετε τουλάχιστον τρία πράγματα που δεν έκανε η κυβέρνηση;

Προφανώς και υπάρχουν υστερήσεις, δεν είναι κανείς τέλειος. Θα έλεγα όμως ότι ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα θα ήταν να πιάσει κανείς τις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα μετά τις εκλογές και να εξετάσει μέχρι σήμερα τι ακριβώς έχουμε κάνει. Θα εκπλαγεί κανείς από το πόσο μακριά είναι αυτή η πραγματικότητα από τη ρητορική της αντιπολίτευσης.

Ναι, αλλά τρία πράγματα δεν μου είπατε...

Έχουμε 80 νομοσχέδια και τις μεγάλες τομές που είχαμε περιγράψει. Και τη μεγάλη τομή στη δημόσια διοίκηση και τις μεγάλες ρηξικέλευθες τομές στη δημόσια παιδεία. Με ψυχραιμία αν τα δει κάποιος, θα αντιληφθεί πόσο μακριά είναι αυτή η πραγματικότητα από την προπαγάνδα της αντιπολίτευσης.

Μετά τον διαγωνισμό για τις άδειες βελτιώθηκε η ζωή του πολίτη και η καθημερινότητά του; Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απαισιοδοξία, απογοήτευση και δυσαρέσκεια...

Τίποτα δεν φτάνει. Ποτέ δεν θα είναι αρκετό αυτό που κάνουμε. Πάντα θα αναζητάμε τρόπους για να βελτιώσουμε και την οικονομία της χώρας και τη ζωή των ανθρώπων και τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία. Νομίζω ότι έχουμε αντιληφθεί -ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις- ότι στην Ελλάδα συντελούνται δομικές αλλαγές. Ο διαγωνισμός για τις άδειες ήταν ένα μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αποδείξαμε ότι η δημόσια διοίκηση έχει τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματική και, δεύτερον, ήταν ένα πρότυπο διαφάνειας. Βεβαίως διαμαρτύρονταν οι συμμετέχοντες ότι δεν μπορούσαν να ανταλλάξουν μεταξύ τους πληροφόρηση. Αυτή είναι και η ουσία. Να προστατέψουμε εμείς τα συμφέροντα του Δημοσίου. Έπρεπε ακριβώς να διασφαλίσουμε ότι δεν μπορούν μεταξύ τους να ανταλλάξουν πληροφόρηση. Αυτό έχει κυκλοφορήσει ανά τον κόσμο. Ότι η Ελλάδα έκανε αυτόν τον διαγωνισμό, κατάφερε να συγκεντρώσει αυτό το εντυπωσιακό ποσό και το έκανε με όρους ισονομίας, διαφάνειας και απόλυτης αποτελεσματικότητας.

O ανασχηματισμός

Και τώρα που τελειώσατε με τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ποιο θα είναι το επόμενο χαρτοφυλάκιο για τον Νίκο Παππά; Ή δεν θέλετε να αλλάξετε υπουργείο;

Όχι... Έρχονται πάρα πολλοί και μου λένε "έκανες κάτι καλό, φύγε τώρα που είναι καλά τα πράγματα". Αυτοί που σκέφτονται έτσι προφανώς δεν καταλαβαίνουν τη δική μας ιδιοσυγκρασία. Εγώ αισθάνομαι ότι έχω ένα καθήκον να ολοκληρώσω, την εφαρμογή του προγράμματός μας, και σε αυτό είμαι απολύτως προσηλωμένος.

Εκλογές πότε θα έχουμε;

Τέτοια σενάρια έχει ανάγκη να διακινεί ο κ. Μητσοτάκης για να κρατά και την κοινοβουλευτική του ομάδα σε όσο μεγαλύτερη συνοχή μπορεί. Δεν το κάνει επιτυχημένα.  Η κυβέρνηση προχωρά, έχει ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση, βρίσκεται μπροστά στην ολοκλήρωση της δεύτερης και έχει αυξημένο ειδικό βάρος στη διεθνή σκηνή. Εκλογές το 2019.

Το μνημόνιο έχει «αλέσει» τόσες κυβερνήσεις, κ. Παππά. Γιατί είστε τόσο σίγουρος για τον πολιτικό χρόνο που έχετε μπροστά σας;

Τα δύο πρώτα μνημόνια είχαν ακραία λιτότητα, δηλαδή περικοπές. Οι περικοπές αυτές οδήγησαν σε ρήξη των δεσμών που είχαν τα κόμματα με διάφορες κοινωνικές τάξεις και κατηγορίες, αλλά και αποδιάρθρωση των συλλογικών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, η 5η αξιολόγηση, που εμείς κληρονομήσαμε ως δέσμευση από το δίδυμο Σαμαρά - Στουρνάρα, προέβλεπε 10.000 απολύσεις για το 2016 και 5.000 χιλιάδες απολύσεις για το 2015. Αυτές οι απολύσεις δεν έγιναν. Η πέμπτη αξιολόγηση προέβλεπε απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Καλά, μη βιάζεστε, περιμένετε να δούμε τι θα πει και το ΔΝΤ γι' αυτό...

Το ΔΝΤ έχει τις απόψεις του, δεν περνάνε πάντα, όπως έχει δείξει η πρόσφατη εμπειρία. Αυτές οι κληρονομιές, οι μεγάλες περικοπές στον τομέα της υγείας, για πρώτη φορά αναστρέφονται. Για πρώτη φορά θα έχουμε 5.000 προσλήψεις στον τομέα της υγείας, πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εμείς ερχόμαστε λοιπόν να ανασχέσουμε τους βασικούς λόγους για τους οποίους προέκυπτε η πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση. Το μεγάλο στοίχημα βεβαίως είναι η ανάπτυξη και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο εμείς της βάζουμε και τον επιθετικό προσδιορισμό «δίκαιη».

Θα καλέσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ και πάλι σε διάλογο τα πολιτικά κόμματα, όταν έχει πέσει στο κενό κάθε πρόσκληση και προσπάθεια σύγκλισης;

Θα συνεχίσουμε με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν κόμματα που θα ανταποκριθούν. Ας πούμε, το ποιο Σύνταγμα θα έχει η Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών δεν είναι ένα θέμα που θα μπορούσε ένα κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση να το αποφασίσει μόνο του. Και για λόγους πολιτικούς. Αλλά και για λόγους τυπικούς και θεσμικούς.

Πώς βλέπετε τη συζήτηση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;

Αυτή η συζήτηση νομίζω ότι βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Δηλαδή οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να αποφασίσουν εάν και σε ποια όχθη του ποταμού θα βρεθούν. Τη συνταγή της πλήρους ταύτισης με την ακραία και νεοφιλελεύθερη Δεξιά τη δοκίμασαν και απέτυχε. Συνεπώς, αν είναι να αποκτήσει κάποιο ρόλο η Κεντροαριστερά, θα πρέπει μάλλον να συζητήσουν το πώς μπορούν να συμβάλουν σε μια προοδευτική διακυβέρνηση. Διότι στη δική μας ανάλυση η αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση είναι αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία για τα επόμενα χρόνια.

Θα ήθελα να μου απαντήσετε με 6 λέξεις στις 6 λέξεις που θα σας πω.

Διακυβέρνηση...


Δύσκολο.

Υλοποίηση...

Επιτάχυνση.

Διαπλοκή...

Χθες.

Αριστερά...

Πάντα.

ΠΑΣΟΚ...

Ρώτα τους.

Μέρκελ...

Ειλικρινής.