04 Οκτωβρίου 2016

Αύξηση φορων παντού, 2η δόση φόρου εισοδήματος και 1η του ΕΝΦΙΑ (που δεν υπήρχε πέρσι) αύξησαν τις εισπράξεις

Νέοι φόροι ​και εντατικοποίηση ελέγχων έφεραν ​έσοδα 5,1 δισ. ευρώ​ στα κρατικά ταμεία τον Σεπτέμβριο​

Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη χρειάστηκε να βάλουν οι φορολογούμενοι ​τον Σεπτέμβριο, για να προκύψει το θεαματικό «ριμπάουντ» ​που ​έκαναν τον ​συγκεκριμένο μήνα τα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για τις πληρωμές των φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, που έγιναν στις τράπεζες στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι εισπράξεις ξεπέρασαν κατά 812 εκατ. ευρώ τον μηνιαίο στόχο.

Ο στόχος​ αυτός πάντως είχε καθοριστεί στον κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015, χωρίς τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν κατά την διάρκεια του 2016. Τελικώς, τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν 5,1 δισ. ευρώ​,​ έναντι στόχου είσπραξης 4,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υπέρβαση 19,33% έναντι του στόχου.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν​​ ότι τον μήνα Σεπτέμβριο:

- τα έσοδα των ΔΟΥ ανήλθαν σε 4,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 που είχαν εισπραχθεί 2,45 δισ. ευρώ

- τα έσοδα των Τελωνείων ανήλθαν σε 957,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 27,2 εκατ. σε σχέση με τον Σεπτέμβριο πέρυσι (και παρά τις αυξήσεις Ειδικών Φόρων που επήλθαν ή προαναγγέλθηκαν το καλοκαίρι)

- το γενικό σύνολο των τακτικών εσόδων ανήλθε σε 5,511 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έσοδα 4,7 δισ. ευρώ για τον συγκεκριμένο μήνα. Η υπέρβαση εισπράξεων φτάνει στα 812 εκατ. ευρώ  ή στο +17,20%. Ωστόσο, ο στόχος ήταν σχετικά χαμηλός, γιατί κανονικά η α' δόση του ΕΝΦΙΑ είχε προϋπολογιστεί να εισπραχθεί τον μήνα Αύγουστο. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων τον μήνα Αύγουστο ήταν τελικά μειωμένες κατά 1,58%.

- οι συνολικές εισπράξεις του εννεαμήνου του 2016 ανήλθαν σε 37,291 δισ. ευρώ, έναντι στόχου είσπραξης στον προϋπολογισμός για είσπραξη 35,931 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση κατά 1,36 δισ. περιλαμβάνει και τους έξτρα φόρους που επιβλήθηκαν στο α' εξάμηνο (αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, παρακράτηση στους μισθούς με τη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης κλπ).

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί η υστέρηση στις εισπράξεις του Αυγούστου και έτσι τα καθαρά έσοδα τακτικού προϋπολογισμού (αφαιρουμένων των επιστροφών φόρου) στο εννιάμηνο ανήλθαν στα 34,826 δισ. ευρώ έναντι στόχου 33,764 δισ. ευρώ.

Καταγράφουν, δηλαδή, υπέρβαση 1,062 δισ. ευρώ (+3,15%) έναντι του στόχου, δημιουργώντας ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» για να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του «κόφτη» το 2017.

Ωστόσο, τον μήνα Σεπτέμβριο οι επιστροφές φόρου ήταν μειωμένες. Επεστράφησαν φόροι 327 εκατ. ευρώ, αντί 358 εκατ. ευρώ που ήταν ο μηνιαίος στόχος. Συνολικά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου όμως, οι επιστροφές φόρου παρέμειναν αυξημένες, φτάνοντας στα 2,465 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,167 δισ. για την ίδια περίοδο (υπέρβαση 298 εκατ. ευρώ , +13,75%).

Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο πέρυσι, που ήταν «κακός» μήνας λόγω capital controls κλπ, τα έσοδα των ΔΟΥ εμφανίζουν αύξηση κατά 72% ή +1,767 δισ. ευρώ!

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απέδιδαν την εκτόξευση των εισπράξεων στην εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, στις μαζικές κατασχέσεις, αλλά και στο γεγονός ότι πέρυσι δεν υπήρχε είσπραξη ΕΝΦΙΑ τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ αντιθέτως πολλοί εξόφλησαν φέτος τον φόρο «μια κι έξω», είτε επειδή το ποσό φόρου ήταν χαμηλό είτε επειδή χρέωσαν την πιστωτική τους κάρτα.

Κωστής Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ