Μια κοινή, κοστολογημένη, πρόταση για το ελληνικό χρέος και τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητά του θα παρουσιάσουν στο Eurogroup των Βρυξελλών στις 5 Δεκεμβρίου Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι δυο θεσμοί φέρονται να ζητούν και απομακρύνσεις υπουργών (!) που θεωρούν πως δεν στηρίζουν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.
Η κοινή πρόταση που θα παρουσιάσουν ΔΝΤ και Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, θα διασφαλίζει την Κριστίν Λαγκάρντ ώστε να παρουσιάσει στο Δ.Σ. του Ταμείου επίσημη πρόταση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα. Πηγές των Βρυξελλών και του Λουξεμβούργου, αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζουν ότι η πρόταση «θα είναι τεχνικά άρτια για τους κανόνες του Ταμείου».
Από τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πολ Τόμσεν συνεργάζεται με τον επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ και με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ
Όλα αυτά μια μέρα πριν το Eurogroup στο Λουξεμβούργο όπου κρίνεται το αν η Ελλάδα θα πάρει η δόση των 2,8 δισ. ευρώ και ενώ δημοσίευμα του Reuters αποκαλύπτει ότι το ΔΝΤ δεν θα βάλει λεφτά στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα αλλά θα επιλέξει έναν συμβουλευτικό ρόλο.
Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα γίνει παρουσία τόσο του Πολ Τόμσεν όσο και της Κριστίν Λαγκάρντ και προϋπόθεση για να κατατεθεί η κοινή πρόταση ΔΝΤ – Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος είναι να έχει ολοκληρωθεί κατά 75% με 80% η δεύτερη αξιολόγηση, περιλαμβανομένων και των εργασιακών στη βάση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Ταμείου.
Θεωρείται σημαντικό το γεγονός πως πλέον δεν γίνεται λόγος για 100% ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά για «παράλληλη διαδικασία», η οποία θα ανακοινωθεί όταν οι μεταρρυθμίσεις θα είναι σε καλό δρόμο. Στο ποσοστό του 75% της αξιολόγησης που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, όμως, θα πρέπει να είναι τα εργασιακά, αφού το ΔΝΤ θεωρεί αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις «απολύτως απαραίτητες για την προσέλκυση επενδύσεων».
Εκτιμά δε ότι πολύ δύσκολα θα ευοδωθούν οι πιθανές σκέψεις της κυβέρνησης για «περισσότερη ρύθμιση» ή «επιστροφή σε παλαιού τύπου συλλογικές διαπραγματεύσεις». Και οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι σχέσεις των συνδικάτων με τους εργοδότες δεν θα πρέπει να ρυθμίζονται από το κράτος».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εκτιμάται ότι το ΔΝΤ θα ψάξει την ευκαιρία να εντάξει «θέμα ελληνικού κρατικού μηχανισμού και μεταρρύθμισης στο Δημόσιο» στη συζήτηση για τα εργασιακά. Θα ζητήσει, δηλαδή, περισσότερες διασφαλίσεις για τον ρυθμό εξέλιξης των αποδοχών, των προσλήψεων και των εργασιακών σχέσεων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ως «ζήτημα προτεραιότητας και μεγάλης επίπτωσης» στην εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών της χώρας έως το 2030.
Το Ταμείο θα ζητήσει άλλες τρεις ασφαλιστικές δικλείδες:
- Ότι το Ταμείο θα έχει αποπληρωθεί αν όχι το 2018, έστω το διάστημα 2019-2020, και σίγουρα πριν λήξει η περίοδος χάριτος
- Ότι όταν βγει η Ελλάδα στις αγορές, πρώτα θα αποπληρώσει πρόωρα τις δόσεις του ΔΝΤ
- Ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν εκταμιεύσεις ώστε να πληρωθούν όλα τα υπόλοιπα στην ώρα τους
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσινγκτον, υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο όλοι οι υπουργοί στηρίζουν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. Ήδη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν μάλιστα μηνύματα στο Μαξίμου να αλλάξει ο πρωθυπουργός δύο με τρεις υπουργούς του που θεωρείται πως συστηματικά καθυστερούν το κυβερνητικό έργο.