19 Οκτωβρίου 2016

Τι θα γίνει αν ο Μπομπ Ντίλαν συνεχίσει να σνομπάρει τα Νόμπελ;

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας ο Μπομπ Ντίλαν παραμένει άφαντος. Οι υπεύθυνοι των Νόμπελ δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν μαζί του, ενώ ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποια αναφορά στο βραβείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Ντίλαν έκανε μια live εμφάνιση στην οποία όμως δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο βραβείο που μόλις είχε κερδίσει.

Και έτσι προκύπτει το ερώτημα τί θα συμβεί αν ο Μπομπ Ντίλαν συνεχίσει να αγνοεί τη σουηδική ακαδημία. Στο ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει η Τelegraph κάνοντας αναφορές σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ είναι ο μόνος που απέρριψε με τη θέλησή του ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1964. Τότε, είχε γράψει μάλιστα και μια επιστολή προς τη σουηδική ακαδημία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ένας συγγραφέας πρέπει να μην επιτρέψει στον εαυτό του να μετατραπεί σε θεσμό, ακόμη και αν αυτή η μετατροπή γίνεται με τον πιο τιμητικό τρόπο». Σύμφωνα με φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, αργότερα ζήτησε τα χρήματα που συνοδεύουν το βραβείο. Ωστόσο, παρότι ο Σαρτρ αρνήθηκε το βραβείο, η Σουηδική Ακαδημία τον καταχώρισε ως νικητή.

Ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, πάλι, Ρώσος λογοτέχνης, αρνήθηκε να ταξιδέψει στη Στοκχόλμη για να παραλάβει το βραβείο το 1970, καθώς είχε έντονες ανησυχίες ότι το σοβιετικό καθεστώς δεν θα του επέτρεπε να επιστρέψει πίσω στη χώρα του. Η ακαδημία απέρριψε από τη μεριά της το αίτημα του Σολζενίτσιν να γίνει η τελετή στη σουηδική πρεσβεία στη Μόσχα και ο ρώσος λογοτέχνης αναγκάστηκε να απορρίψει το βραβείο. Το αποδέχθηκε το 1974, αφού εξορίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση.

Τι συμπέρασμα βγαίνει από τις δυο αυτές περιπτώσεις; Τον τίτλο δεν είναι δυνατό να τον απορρίψει κάποιος από τους  βραβευθέντες. Το Νόμπελ έχει καταχωρηθεί στο όνομά του και έτσι για πάντα θα είναι ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016.

Η μόνιμη γραμματέας της Ακαδημίας ήταν μάλιστα ξεκάθαρη σε σχετικές της δηλώσεις, υπονοώντας ότι ο Ντίλαν έχει κερδίσει το Νόμπελ, είτε το αποδέχεται, είτε όχι.

«Εάν δεν θέλει να έρθει δεν θα έρθει στην τελετή. Σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα μεγάλο πάρτι και η τιμή του ανήκει», τόνισε.