10 Οκτωβρίου 2016

Εμμένει στην αντισυνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ αλλά και στον... τριπλό διορισμό του

«Γιατί είναι παράλογο να διαφωνώ, αλλά να παραμένω διορισμένος;» λέει ο δικηγόρος Γιάννης Καρδαράς που το 2014 έγραφε υπέρ του «δεν πληρώνω» και μετά έγινε σύμβουλος υπουργού και μέλος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ

Εμμένει στις απόψεις του περί αντισυνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ αλλά και στον... τριπλό διορισμό του ο δικηγόρος κ. Γιάννης Καρδαράς, ο οποίος προεκλογικά έδινε συμβουλές στους πολίτες για το πώς θα καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή ώστε να μην πληρώσουν το φόρο, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ και στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.). «Γιατί θεωρείται ότι είναι παράλογο; Εγώ από το 1973 ανήκα στο Ρήγα Φεραίο, μετά στο ΚΚΕ Εσωτερικού και έμαθα ότι ο αγώνας πάντα συνεχίζεται. Επειδή είμαι μέλος ενός κόμματος, σημαίνει ότι σταματώ να αγωνίζομαι και αποδέχομαι τις αποφάσεις που παίρνει;» σχολίασε ο δικηγόρος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», όταν ρωτήθηκε πώς γίνεται να είναι αντίθετος με αυτές τις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά να παραμένει σύμβουλος υπουργού και διορισμένος σε ΔΕΚΟ.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Καρδαράς, κατέθεσε προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ και το 2016, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου είναι κομματικό μέλος, όχι μόνο δεν τον κατάργησε, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις τον αύξησε, ενώ την ίδια περίοδο εκείνος διορίστηκε σε τρεις θέσεις. Διευκρίνισε ότι δεν καλούσε τους πολίτες να μην πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ, αλλά απλώς τους προέτρεπε να καταθέσουν προσφυγές. «Δεν έλεγα να μην καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ. Από θέμα νομικής μου άποψης, ο ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι ότι προτρέπουμε (να μην πληρώσουν). Είπαμε και το 2014 και το 2015 ότι πρέπει να καταθέσουν προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ, μέχρι κάποιο από τα διοικητικά δικαστήρια αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματικός. Παραμένει αυτή η άποψή μου, η οποία βεβαίως είναι νομική. Όπως ξέρετε, στα νομικά υπάρχουν και αντίθετες απόψεις. Πάντως και το 2016 κάναμε προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ».

Εκτός από τις συμβουλές προς τους πολίτες για το πώς δεν θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Καρδαράς απέτρεπε πλειστηριασμούς κατοικιών, οι οποίοι σήμερα ουσιαστικά έχουν απελευθερωθεί, καθώς βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα ακόμη και για χρέη μερικών χιλιάδων ευρώ. «Είμαι από τους δικηγόρους που τις προηγούμενες περιόδους, δηλαδή και μέσα στο 2014 και το 2015, πηγαίναμε κάθε Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο Πειραιά και αποτρέπαμε πλειστηριασμούς. Νομίζω ότι εάν η κυβέρνηση του Σύριζα σε αυτό το θέμα δεν πάρει μία απόφαση, ότι η πρώτη κατοικία τουλάχιστον δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία του πλειστηριασμού, θα έχει πρόβλημα».

Ακόμη, ο σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας είχε εκφράσει την αντίθεσή του με την πώληση του ΟΛΠ στη Cosco, αλλά και στη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Αν και οι εισηγήσεις του προς την κυβέρνηση δεν εισακούστηκαν, εκείνος δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει να δίνει τη μάχη του, αγωνιζόμενος όμως σήμερα μέσα από το σύστημα.

Παναγιώτης Σουρέλης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ